Verrassende seizoensstart voor SMB 4

woensdag 4 november 2015
Een nieuw seizoen is aangebroken voor de externe teams, en ook SMB 4 stond te popelen om weer te mogen beginnen. Het team, dat voor 2/3 bestaat uit spelers van het SMB 3 van vorig jaar, mocht dit seizoen beginnen met een uitwedstrijd en wel in Oosterbeek. Voor mij de eerste keer dat ik een uitwedstrijd speelde in het gereformeerd kerkelijk centrum aan de straat met de welluidende naam Van Toulon van der Koogweg.

Stelling na 14... Pf6-d5
Onze tegenstanders hadden gemiddeld een wat hogere rating, maar wij hadden onze leeftijd mee en van de ratings was aan het begin van de avond nog weinig te zien. Matthijs en René stonden al wel snel slechter (al was René zelf nog wel optimistisch), maar Roel en ik begonnen prima en ook voormalig vijfdeteamspelers Dorus en Michel deden het goed. Laatstgenoemde was de eerste die een punt mocht laten noteren. Na een vreemde en slechte opening staat de witspeler al verloren. Als hij nog iets had gewild, had hij hier een pion moeten terugpakken met 15.Pxf7, maar ook dan blijft hij verloren staan. Echter na 15.Ld4?! f6 16.Pxc6? Tc8 17.Tc2 (het paard mag niet weg op straffe van mat) 17...Lb7 won Michel een stuk en daarmee de partij.


Stelling na 26... Pc6-e5
Helaas verloor Matthijs vrij snel daarna. Matthijs had in het begin van de partij een pion weggegeven, maar voor Zwart is het lastig daar echt iets mee te doen. Helaas beging Matthijs hier een blunder door 27.Dd4?? te spelen, waar er na andere zetten die niet de dame weggeven nog van alles mogelijk was geweest. Nu zou hij na 27... Pe6 een volle toren verliezen, ware het niet dat hij (terecht) besloot op te geven: 1-1.

De volgorde van de volgende drie uitslagen weet ik niet precies, maar in ieder geval speelde Dorus remise tegen zijn 200 punten sterkere tegenstander Hans Verburg (die hij twee seizoenen geleden bij een glorieuze 4-2-overwinning op OPC al eens had verslagen). René verloor inderdaad, in een Siciliaan was de aanval van de sterke Alexander de Roo sneller. Daar stond echter een overwinning van Roel tegenover.


Stelling na 17.Tf1-f3
Roel schrijft het volgende over zijn partij: "Ik speelde de opening niet helemaal zuiver, maar omdat zwart een paard in het centrum weer terug speelde in plaats van door te drukken, kreeg ik toch een voordeel in de ontwikkeling. Vervolgens dacht zwart mijn loper met datzelfde paard op de koningsvleugel op te kunnen jagen naar g3 en af te ruilen voor een dubbelpion, maar het gaf me juist een sterke open f-lijn, omdat zwart vergat druk te zetten op de ontwikkeling of rokade en veel zetten nodig had om zijn damepaard naar de koningsvleugel te laten galopperen. In het diagram heb ik na 17. Tf3 al een mooi plusje en moet zwart de meubelen zien te redden met bijvoorbeeld 17... f6 of 17...Pf6. In plaats daarvan kiest hij voor het ongevaarlijke 17...De8? (met als doel f7 te dekken), maar dat geeft mij vooral de ruimte om met 18.Taf1 f6 19. Ld3! een mooie batterij van loper+dame te creëren en een torens te verdubbelen op de f-lijn. Het levert me direct een kwaliteit op na 19... Pe7 20.Lh7+ Kh8 21.Lg6 en omdat al mijn zware stukken druk zetten op de vijandelijke stelling (waar zwart zowel een loper als toren nog ingesloten heeft staan) moet zwart tien zetten later al opgeven met een onvermijdbaar mat in twee." Een mooie overwinning!

Zo was het dus 2,5-2,5 en kwam alle druk op mijn schouders te liggen. Uit de opening had ik gemakkelijk gelijkspel bereikt en bij de afwikkeling naar een eindspel was ik zelfs in het voordeel gekomen. Echter net op het moment dat ik hoorde dat het 2,5-2,5 stond, was ik bezig mijn voordeel uit handen te geven. Wat restte was een volledig gelijk dame-eindspel, waarin ik flink achter stond in tijd: mijn tegenstander had nog een kwartier, ik zat rond de minuut.

Stelling na 38...Kg8-h7
39.Df8?! (Mijn tegenstander doet een winstpoging nadat hij een zet eerder mijn remiseaanbod had geweigerd, maar dat is niet zo verstandig.) 39...Df6+ 40.Ke2 De6 41.Kd2? (En deze blunder kost gewoon een pion. Ik denk dat mijn tegenstander even miste dat g2 ook nog hing. Ik had dat al gezien en speelde koeltjes en à tempo de volgende drie zetten.) 41...Dxg4 42.Dxf7 Dxg2+ 43.Kc3 De4 (Handiger was 43...Dg5 zodat ik meteen verder kan gaan met ...h5. Mijn tegenstander had hier echter een moment van verstandsverbijstering en speelde binnen een minuut...) 44.Df4?? (Een volstrekt onbegrijpelijke zet. Het dame-eindspel is objectief waarschijnlijk ook gewonnen, maar heel wat moeilijker dan het pionneneindspel dat nu ontstaat.) 44...Dxf4 45.exf4 Kg6 En tien zetten later gaf Wit op.

Zo kreeg SMB 4 de overwinning in de schoot geworpen in de eerste wedstrijd, en dat tegen het team met gemiddeld de hoogste rating. Ik ben benieuwd wat ons nog te wachten staat. In november zijn we vrij (klasse 3E bestaat maar uit zeven teams) en in december wacht ons de eerste thuiswedstrijd, tegen De Toren Arnhem 8.

Lucas, teamleider SMB 4