Topborden SMB 2 falen uit tegen Rokade 2

donderdag 26 november 2015Afmeldingen en daaruit voortvloeiende organisatorische problemen hadden tot gevolg dat de uitwedstrijd van SMB 2 tegen Rokade 2 over twee dagen moest worden gespeeld, te weten 12 en 19 november. Op de eerstgenoemde datum speelden Allerd, Valentijn en ondergetekende in Lichtenvoorde; een week later de overige vijf.

Met een score van een half uit vier, lieten de eerste vier borden het lelijk afweten. Sterinvallers Michel Droste en Guus Alberts (teruggeroepen uit vrijwillig ballingschap in Utrecht) waren ervoor nodig om SMB 2 hoog in het klassement te houden. Van de vaste spelers won alleen Thomas Manschot.

De partijen

Huub Jansen vertrouwde mij tijdens een privétraining toe behoorlijk onder de indruk te zijn van het spel van zijn tegenstander en er eenvoudigweg niet aan te pas was gekomen. Aan bord twee zag Eric de Ridder in de slotfase een handige en dodelijke combinatie van zijn tegenstander over het hoofd. Zelf kwam ik kort na de opening in een lastige stelling terecht door een verkeerd ingeschatte combinatie.


[Stelling na 10. … Ph5]

Ik speelde hier (zie diagram links) 11. Lxh7+ Kxh7 12. Pg5+ Lxg5 13. Dxh5+ Lg6 (deze laatste zet had ik niet gezien….).


[Stelling na 13. … Lh6]

Toch was 11. Lxh7+ stikt genomen geen fout, want de computer beoordeelt deze stelling (zie diagram links) als ongeveer gelijk, maar in deze stelling betekent dat: als wit perfect of bijna perfect speelt, kan die de stelling gelijk houden. Een klein foutje van wit en het materiële voordeel van zwart zal snel gaan doorwegen.

Na bijvoorbeeld het na afloop van de partij door omstanders gesuggereerde 14. g4? (14. … Pxe5) of 14. Pxf7? (14. … De8!) heeft zwart gelijk groot voordeel.

Ik vond in eerste instantie de juiste zet 14. Pg4. Zwart speelde nu echter ook de beste zet: 14. ... f6.


[Stelling na 15. Lxh6]

Hele volksstammen zouden nu (zie diagram links) gewoon 15. … gxh hebben gespeeld waarna wit eeuwig schaak heeft: 16. Dxh6+ Kg8 17. Dg6+ etc. Zwart kwam nu echter met het verrassende 15. ... De8. Een zet die ik schromelijk had onderschat want ik dacht nu mijn op zet 11 geofferde stuk met rente terug te hebben gewonnen: 16. Dxe8? Tae8 17. Lf4. Maar met mijn koning in het midden en het zeer onhandige staande paard op g4 (daarom was op zet 15. … Pxh6 ook beter) krijgt zwart snel groot voordeel.


[Stelling na 19. cxd4]

In deze stelling (zie diagram links) bood mijn tegenstander zeer verrassend remise aan. Hierover hoefde ik niet lang na te denken.


Valentijn aan bord 4 kwam in een lastig eindspel terecht met een pion minder. Hoewel hij nog vanalles probeerde, speelde zijn tegenstander de partij goed uit. Impressies van deze partij vindt u op de filmpagina.


[Stelling na 15. Pd4]

Over de overige partijen kan ik nog melden dat de remise van Allerd waarschijnlijk een plusremise was en dat Michel met zwart een Nimzo-Indische opening speelde: “Mijn tegenstander speelde passief en ik kwam beter te staan maar miste een winnende tactiek (16 .. Le4, zie diagram hiernaast), uiteindelijk win ik een pion na een foutje van mijn tegenstander en lukte het af te wikkelen naar een toren eindspel dat gewonnen lijkt.”Na analyse met de computer blijkt dat 16. ... Le4 wel sterk is maar nog niet winnend (-0.7) en dat Michels tegenstander in het eindspel een opgelegde kans kreeg om remise te maken (zie diagram hiernaast).

Wit speelde hier Kb3??, waarna Michel met g5! makkelijk won (witte koning staat te ver weg).


Hans van Leeuwen

Het verslagje van de tegenstander vindt u hier: verslagje Rokade.