home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Klinkende overwinning SMB 5 tegen Elster Toren 3

donderdag 10 december 2015
Dinsdag 8 december trad SMB 5 aan tegen het 3e team van Elst. Het werd een spannende avond die een mooie afsluiting kreeg in een 4-2 overwinning van ons team. Ons basisteam was iets gewijzigd, Dolf Hofs was op vakantie en zijn plaats werd ingenomen door het "nieuwe SMB lid" Alexander Schippers. Zo nieuw is Alexander overigens niet want hij is jaren her ooit jeugdlid van SMB geweest en Alexander zei me aan het begin van de avond dat hij het erg spannend vond om nu, naast interne competitie, weer eens een externe competitie-partij te spelen. Prima dat Paul (tl) hem gevraagd had. Gezien zijn sterke start bij de interne competitie is zo'n invaller natuurlijk van harte welkom. De bord-indeling op de speelavond was als volgt:

SMB 5 - Elster Toren 3
1. Jan Aalbers 1476 - Bram Arends 1614
2. Marinus Mulders 1422 - Kamran Roodsaz 1599
3. Henk Brouwer 1401 - Martijn Vlootman 1491
4. Paul van Deemen 1400 - Martin v.d. Eijk 1484
5. Frans Drummen 1439 - Rob Leysen 1222
6. Alexander Schippers 1557 - Jerry Thijssen 1167


Na een kort welkomstwoord door teamleider Paul van Deemen aan de gasten uit Elst brandde de strijd los. Gezien de stand op de OSBO-ranglijst en ratings (waarbij de laatste borden van Elst zeer ondergewaardeerd zijn) zou het wel eens een close finish kunnen gaan worden. Daar zag het de eerste 2 uur ook naar uit. Zo rond 21.30 uur durfde ik geen voorspelling te doen qua einduitslag. Jan aan bord 1 stond een pion achter, Marinus stond gelijk, Henk een pion voor en redelijk goed, Paul, Alexander en ikzelf gelijk. Al met al, ik zag een 3-3 einduitslag opdoemen... In volgorde van de partijen begonnen rond 22.30 de uitslagen door te komen.


Bord 5: Rob tegen Frans
Ik wist dat ik zwart zou gaan krijgen en had me 's middags als zwartspeler op enkele openingen voorbereid. Een van die openingen (we houden het geheim om toekomstige tegenstanders niet wijzer te maken) kwam op het bord en mijn tegenstander Rob kende hem ook want de eerste 12, 13 zetten waren precies conform het openingsboekje wat ik vooraf bestudeerd had. Wat leverde het op? Niet zoveel, ik kreeg geen echt openingsvoordeel, maar kwam als zwart wel gelijkwaardig uit de opening. In het middenspel strafte ik een onnauwkeurigheid van Rob af (hij overzag een schaakje-dubbelaanval) waardoor ik een randpion won en meteen dreiging had op een vrijpion. Die kreeg ik ook bij de 44e zet. Op dat moment dacht ik dat ik zou gaan winnen. Helaas, het heeft niet zo mogen zijn. Ik ruilde mijn dames (te snel gespeeld) waardoor ik daarna veel lastiger de opstoot van mijn vrijpion kon steunen. Ik stond nog steeds op winst naar mijn gevoel, maar mijn voordeel glipte door mijn vingers en mijn pluspion sneuvelde omdat de vijandelijke koning plots ging meedoen. Het eindspel wat toen op het bord kwam had ik misschien toch ook nog wel kunnen winnen. Na de partij hebben we in de barruimte met Jelle van Deemen zitten analyseren en hij liet me zien dat een bepaalde variant (met de juiste dwangzetten naar de vijandelijke koning) de winst had kunnen opleveren. Maar ik heb dat achter het bord dus niet kunnen vinden. Remise. Enigszins tandenknarsend de remise geaccepteerd.

Bord 2: Marinus tegen Kamran
Marinus vertelde dat hij tijdens de partij best wel goed stond. Voor zijn gevoel zelfs beter. In het verre eindspel ging het echter mis. Hierbij de stand op het bord na zet 45. Een pionzet verschil en de partij gaat verloren... Zet 46.g7? Wit had 46.gxh7 moeten spelen dan kwam zijn promotie pion uit op het veld h8, daarmee de zwarte promotie op a1 verhinderend. Nadat beide spelers een dame kregen wist zijn tegenstander Kamran de dames te ruilen en in het pionneneindspel daarna was zwart net een stapje eerder met hernieuwde pionpromotie.

Bord 3: Martijn tegen Henk
Henk heeft bij de externe competitie een sterke start gemaakt. Hij won zijn twee voorafgaande partijen. Kon hij nu weer de punten pakken? Ja, dus. Ik zag een eindspel waar Henk 6 pionnen had en 1 paard en zijn tegenstander Martijn 5 pionnen en 1 paard. Het pionnetje meer was echter niet zomaar een pionnetje. Het stond op promoveren. Martijn kon dit niet meer keepen en toen Henk zijn pion inderdaad kon verzilveren tot dame gaf Martijn twee zetten daarna op. Weer sterk spel van Henk. Hij heeft nu een TPR-rating zag ik op de OSBO-site van 2354. Nog even en hij wordt uit dit team weggeplukt voor hogere doelen.

Bord 6: Alexander tegen Jerry
Ik heb al gememoreerd dat de rating van Jerry wel erg laag op de OSBO-site staat, bij Elst (eigen competitie) staat hij op 1495. Dat was ook te merken. Deze partij ging vanaf het allereerste begin gelijk op en wel zowat spiegelbeeldig. Na 2 uur was er volgens mij nog geen stuk geslagen. Een taaie, ietwat saaie partij maar wel van beide kanten erg gedegen en voorzichtig gespeeld. Positioneel bleef alles in evenwicht. Toen beide spelers nog iets van 5 minuten op de klok hadden werd, na overleg met de teamleiders, terecht besloten tot remise. Er zat gewoon niet meer in. Beide spelers content.

Bord 4: Paul tegen Martin
Ik heb alleen het eindspel van deze partij goed kunnen volgen. Paul had een ver opgerukte vrijpion op de a-lijn en een stuk meer. Dus stond in gewonnen positie. Martin, zijn tegenstander, deed een ultieme poging om tegenspel te bieden. Hij had twee vrijpionnen en een toren die ondersteuning kon bieden bij de opstoot naar pion-promotie. Paul hield het hoofd echter koel, hij tolereerde laconiek de vijandelijke pionopstoot/promotiemogelijkheid en calculeerde dat zijn pionpromotie precies op tijd zou moeten zijn om de vijandelijke koning meteen in een schaakmat-net te vangen. Hij had goed gecalculeerd. Martin kwam er niet meer aan te pas en werd mat gezet. Een mooie overwinning voor Paul.

Bord 1: Bram tegen Jan
Jan had de hele avond een pion achter gestaan en ik was ervan uitgegaan dat hij het lastig had in zijn partij. Plots hoorde ik dat Jan gewonnen. Een zeer welkome verrassing.
Het relaas van Jan op zijn partij heb ik niet meegekregen maar volgens mij was het een krachtige koningsaanval van Jan met dame en loper die de beslissing bracht.

Einduitslag: SMB 5 - Elster Toren 3: 4-2. We doen goed mee in de 3e klasse competitie Osbo. Inmiddels 2 overwinningen en 1 nederlaag. Daarmee nestelen we ons qua punten in de sub-top. Mooi.

Frans Drummenwachtwoord vergeten?