home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 7 komt goed weg tegen Mook 3

vrijdag 11 december 2015

Afgelopen dinsdag, 8 december, speelde SMB 7 haar derde wedstrijd in klasse 4C van de OSBO, tegen Mook 3. Omdat een van onze vaste spelers niet kon meespelen wegens buitenlandverplichtingen, maakte Hans Pots deze week zijn rentree in de externe competitie.

Zijn partij, met wit op bord 2 tegen teamleider Bram Rijnbout, leek al snel beslist te worden. Hans kwam aanvankelijk erg sterk uit de opening, en wist de vijandelijke koning (zonder dat deze kon rokeren) van e8 naar c7 te sturen. Helaas deed zijn tegenstander zowat de enige verstandige zet: hij dwong een dameruil af en Hans’ dreiging verdween als sneeuw voor de zon.

Op bord 4 speelde Boaz Moerman (wit) tegen Jan Ermers. De opening verliep lastig voor de jeugdspeler, en deze zag helaas een penning verschijnen die hem een kwaliteit kostte. Nadat zijn tegenstander de stukken verder begon af te ruilen, bleef Boaz met twee paarden over tegen een paard en een toren voor zijn tegenstander.

Op het bord daarnaast had jeugdspeler Isai Zorlu, met zwart spelend tegen Paul Beurskens, moeite met de opening. Zwart wist met een gedekte pion zowel een paard als een loper aan te vallen, dit zorgde ervoor dat Isai een stuk achter kwam te staan.

Op het eerste bord begon teamleider Alexander Greefhorst wel heel slecht aan zijn partij tegen Kees van Straaten. Hij was met zwart zo bezig met het doorberekenen van de dekking van een zwak veld op de koningsvleugel dat hij compleet over het hoofd zag dat Kees de zwarte dame met een loper kon pennen op de koning.

Gelijke stand op bord 2, lichte tot verschrikkelijke achterstand op de andere drie borden; het zag er niet gunstig uit voor het zevende team… Maar een echte SMB’er laat de moed niet zomaar zakken en strijdt (met beleid, red.) door! Als je zelf een dame weggeeft, waarom zou een tegenstander dat dan niet doen? Alexander probeerde te redden wat er te redden viel, en probeerde zijn tegenstander in een penning of aftrekaanval te lokken. Kees, die de overwinning al binnen dacht te hebben, probeerde zwart tot stukkenruil te forceren, en snoepte waar mogelijk een pionnetje weg. Totdat deze er een te veel pakte en daarmee de dekking van een mat in drie ophief… Na de eerste van deze drie zetten zag zijn tegenstander de blunder ook, en het punt ging toch nog naar de thuisclub.

Ook Boaz bleef zijn tegenstander onder druk zetten. Met de tijd ruimschoots in zijn voordeel en het vijandelijke paard inactief op de buitenste lijn dreef hij de zwarte toren van Jan in het nauw. Hoewel de toren nog niet geheel ingesloten was, zette Jan zijn toren net op het verkeerde veld, en kon Boaz deze slaan. De kwaliteit achterstand werd een stuk voorsprong. Tegelijkertijd lukte het Isai helaas niet om nog een vuist te maken tegen Paul, deze ruilde bekwam alle stukken en kon daarna met zijn pionnen doorlopen. Bord 3 ging dus naar Mook, maar met de voorsprong van Boaz en het gelijk opgaande spel van Hans zou de avond misschien toch nog in SMB’s voordeel vallen.

Met waarschijnlijk eenzelfde gedachte in het achterhoofd begon op bord 2 een zwart offensief. Hans moest even flink de verdediging in, vertelde achteraf nog dat hij misschien zelfs mat had kunnen gaan. Later in de analyse bleek dit toch niet het geval te zijn. Het offensief van Bram liep spaak toen hij zijn toren en zijn loper op dezelfde diagonaal zette, Hans de loper kon pennen, maar Bram door een wit pionnetje het staartstuk niet meer met het kopstuk kon dekken. Hans kon de zwarte loper daarna naast het bord zetten.

Op bord vier had Boaz de resterende pionnen van zijn tegenstander geruimd, en met twee vrijpionnen liep hij recht op de overwinning af. Toen beide pionnen op de zevende rij stonden wist Jan dat zijn koning ze niet allebei meer kon tegenhouden, en gaf op. Alles kwam nu aan op het tweede bord. Een remise zou genoeg zijn voor de overwinning, winst zou nog een mooi aantal bordpunten opleveren. Met de moed der wanhoop probeerde Bram zijn pion naar de overkant te slepen, maar toen Hans zijn loperpaar eenmaal sterk naast elkaar kreeg en hij de vijandelijke koning vastzette tegen de eerste rij, kwamen de verlossende woorden uit de mond van de Mookse teamleider: “Ik maak er 3-1 van!”

Mede dankzij het prachtig uitspelen van de eindspelen door Hans en Boaz heeft SMB 7 zijn ongeslagen status weten te behouden. Nu kijken of dat ook lukt in de volgende ronde, wanneer de Nijmeegse stadsderby tegen UVS 7 op het programma staat.

Alexander Greefhorstwachtwoord vergeten?