home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB-jeugd pakt prijzen bij Tinnen Roos Toernooi

door Hans van Leeuwen, maandag 21 december 2015

Afgelopen zaterdag 19 december deed een aantal jeugdspelers van SMB mee aan het Tinnen Roos jeugdschaaktoernooi in Millingen.

Klik hier voor de uitslagen van dit toernooi.

Bewegende beelden van het toernooi vind je hier.

Hieronder het verslag van Henny Goverde:
Vreugde en verdriet aan de rand van Nederland

Wederom was een delegatie van de SMB jeugd afgevaren naar Millingen om aldaar een schaakdag met andere jeugdspelers door te brengen in “De Duffelt” in het traditionele toernooi georganiseerd door onze vrienden van de SV Millingen. Jesper, Josephine, Lise, Mathias, Maxime, Nout, Stan en Willemijn begonnen vol goede moed. Na natuurlijk elke partij te beginnen met wat ik noem de Millinger wave: hand omhoog, hand naar voren, fijne partij.

De 1e ronde leverde al meteen 4 overwinningen op: Josephine won van Stan in een partij met veel wisselende kansen, Nout zette zijn tegenstander fraai mat, Mathias zocht na de opening meteen de aanval op met mat tot gevolg, Maxime stond na 10 min zoveel voor dat de tegenstandster opgaf (zie je niet vaak; meestal wordt stug doorgegaan tot er mat op volgt), Jesper verloor al snel in het begin (ik zeg niet hoe; blijft tussen ons), en Willemijn verloor in de zeer sterke C-groep via een aftrekschaakje de dame en de partij. Lise had een bye.

In de 2e ronde 3 overwinningen: Willemijn ging voortvarend van start, won een stuk en vele zetten later de dame waarna ze later mat kon geven. Nout won de dame en na enig gekissebis over terugzetten kon hij zetten daarna mat geven. Lise won de kwaliteit met een schaakje op f2 en daarna de partij via een matzet. Stan kwam goed te staan, won de dame, verloor later veel stukken en de partij. Jammer! In een gelijkopgaande partij kwam Mathias na een vroege dameruil, kwam 2 pionnen voor, verloor later een toren, maar kon later na een promotie een mat niet meer ontlopen. Jesper kwam 2 stukken achter, vocht moedig door, maar kon een nederlaag niet meer afwenden. Josephine en Maxime hadden een bye.

De 3e ronde werden 2 remises gescoord door Willemijn, die een stuk achter kwam maar een goede compensatie kreeg, waarna de tegenstander remise voorstelde, en Stan die zijn dame verloor tegen een toren en een stuk. Hij zette de vijandige koning onder vuur, en bereikte remise door 3-maal dezelfde stelling. Goed gedaan! Mathias won de dame, en hoewel zijn koning in een open positie stond kon hij via een mataanval de zege binnenslepen. Lise kwam in het middenspel een toren voor, daarna volgde nog stukwinst. Haar opponent kreeg een aanval, maar Lise kon hem uiteindelijk matzetten. Maxime verloor al snel de dame, probeerde nog op tijd te winnen, maar moest uiteindelijk capituleren. Jesper speelde een goede partij, maar kon in het eindspel met T, P, L en 3 pionnen een mat niet voorkomen. Josephine verloor haar dame, won er later ook een, maar toen ze haar toren ook nog verloor viel een mat niet meer te voorkomen. Nout had een bye.

Klappen kreeg onze jeugd in de 4e ronde: alleen Mathias en Lise wisten te winnen. Lise op onze eigen Jesper via een dubbele aanval op de dame. Jammer Jesper, maar je was niet de enige die van Lise verloor! Stan, Josephine en Nout verloren veel materiaal vochten met grote moed verder maar moesten toch de zege aan de tegenstanders laten. Willemijn kwam goed uit de opening (want haar partijopbouw is altijd goed verzorgd). Daarna ging het geleidelijk steeds minder en werd ze matgezet.

Ronde 5 gaf een goed resultaat. Mathias kon al snel een mat geven. Dat deed ook Nout, alleen jammer dat het tegen Stan was. Jesper speelde een schitterende partij, offerde een toren, lokte daarna de dame weg en zette de tegenstander mat. Bravo! Zo mogen we dat graag zien. Lise won de dame al vroeg en daarna de partij. Zo’n voordeel laat ze zich niet meer ontnemen. Ook Maxime liet zich van zijn beste kant zien. Een goede overwinning. Ga zo door! Willemijn kwam snel een stuk voor, raakte in een eindspel met T en L en pionnen en kon een mat geven met de T. Josephine verloor rap wat stukken, streed dapper verder maar verloor toch de partij. Toch knap gespeeld!

De 6e ronde moeten maar gauw overslaan. Alleen Nout wist te winnen en nog wel van Josephine. Het ging lange tijd gelijk op, maar toen Josephine haar dame verloor was er geen houden meer aan. Ik zag Jesper beteuterd zitten: dameverlies en de partij. Mathias en Maxime verloren ook snel, Stan kwam een dame achter, vocht nog een tijdje tegen de bierkaai maar moest toch bakzeil halen. Willemijn stond snel al 2 paarden achter, maar ze vecht altijd door, al was het dit keer tevergeefs. Zelfs Lise verloor! Ze stond goed maar kreeg een mat achter de paaltjes. Tsja, ik weet er alles van: 1 moment van onbedachtzaamheid en het is gedaan.

In de laatste ronde waren er byes voor Mathias, Stan en Jesper. Nout en Josephine verloren net als Maxime. Maxime stond 2 lopers achter, knokte nog lang door, maar wist het onheil niet te keren. Willemijn kwam een stuk achter voor 2 pionnen speelde goed door waarna de tegenstander remise aanbood. Deze werd in dank geaccepteerd. Lise werd aanvankelijk onder druk gezet middels een vervelende penning van haar paard, maar liet de vijandige koning van hot naar her rennen en sleepte via een mat het punt binnen.

Slotconclusies.
Voor enkele spelers/-sters was dit een eerste kennismaking met een echt toernooi. Dat is altijd spannend! Maar ook gezellig en goed voor het teamverband. Drie van “onze” 8 spelers/-sters vielen in de prijzen. Lise was 1e en Mathias en Nout werden 3e (zie foto’s). Willemijn viel net buiten de prijzen: daar eindigden 5 spelers met 4 punten op plek 1; Willemijn had er 3! Vier kregen hun eerste ratingpunten. De grootste sprongen in vooruitgang van hun rating waren voor Lise en Josephine: liefst 76 en 46 punten erbij! Kortom een leuke schaakdag voor alle deelnemers. Bedankt SV Millingen!


Henny Goverde

wachtwoord vergeten?