home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 2 verliest pijnlijk tegen Zutphen 2

door Hans van Leeuwen, woensdag 20 januari 2016
Dinsdag 12 januari verloor SMB 2 op pijnlijke wijze van Zutphen 2 met het kleinst mogelijke verschil.

Michel Droste won opnieuw als invaller in SMB 2. Hij was bovendien als eerste klaar.

De winnende combinatie (zie diagram links) was makkelijk, maar het voorwerk zal niet zo makkelijk zijn geweest. Michel hierover: “Hierbij de climax van mijn partij na 14. ... Pd4. Mijn tegenstander gaf op na de volgende twee zetten: 15. Txd4 (… exd4) 16. Te1. De loper op e7 gaat verloren.”Huub Jansen maakte naar eigen zeggen in de opening een strategische fout door de spanning in het centrum op te heffen, waarna de tegenstander een overweldigende aanval kreeg.

Eric de Ridder en Fred van den Berg maakten vrij onopzienbarende remises. Valentijn speelde door tot twee kale koningen. Thomas stond goed maar blunderde een loper weg.

Allerd meldde het volgende over zijn partij:

“Ik kwam met zwart goed uit de opening en had evenveel ruimte als wit. Het enige verschil was dat ik een hangende pion had. Door het hele centrum op te blazen raakte ik deze potentiële zwakte kwijt, maar na deze actie stonden de stukken van wit ineens veel actiever. Ik moest nauwkeurig spelen, maar toen we een zet of tien verder waren was er niets meer aan de hand: remise in alle varianten.”

Uiteindelijk was alleen ikzelf nog bezig, tegen een tegenstander die ik nu voor het derde achtereenvolgende seizoen tegenover me had. Wat betreft mijn kansen zit er een stijgende lijn in: de eerste keer verloor ik, de tweede keer was het remise en deze keer had ik winstkansen. De tussenstand was 3-4, dus alleen winst zou nog een matchpunt opleveren.

Het was een lange strategische partij, waarin niet veel gebeurde en beide partijen op kleine voordeeltjes uit waren en soms moeilijk een goede zet konden vinden. Ik kreeg uiteindelijk een vrijpion op de a-lijn, maar doordat ik geen tweede front kon openen, kon ik er niets mee. Ik besloot te proberen om de vrijpion te offeren om de a-lijn open te maken, wat wellicht nog kansen had gegeven, maar de tegenstander werkte niet mee en ik moest genoegen nemen met remise. Uit analyse met de computer blijkt dat ik in de slotfase nergens een echte winstkans heb gehad. Tot slot geef ik hieronder de slotstelling in mijn partij (de koning kan verkeerd staan, want op gegeven moment niet meer genoteerd).

Hans van Leeuwen

(het verslagje van de tegenstander is hier te lezen)
wachtwoord vergeten?