SMB 2 overspeelt Zevenaar 2

door Hans van Leeuwen, maandag 22 februari 2016



Als SMB 2 wilde voorkomen dat het in de laatste twee ronden onder de druk van degradatiegevaar zou moeten spelen dan moest het in de op twee na laatste ronde, de uitwedstrijd op 16 februari tegen Zevenaar 2, niet minder dan de volle buit van 2 matchpunten binnenhalen. Nu SMB 3 in grote problemen verkeert en, ondanks een recente eerste overwinning, degradatie moeilijk nog kan voorkomen, zou het gat tussen SMB 1 en SMB 2 te groot worden als zowel SMB 2 als SMB 3 zouden degraderen. Een gelijkmatige verdeling van de externe teams over de 4 klassen is wenselijk voor de club en het was er SMB 2 daarom alles aan gelegen het degradatiespook op afstand te houden en klassebehoud dichterbij te brengen.

Van het belang van dit duel doordrongen, besloot de teamleider na grondige data-analyse en indringende gesprekken met betrokkenen tot een zogeheten tactische opstelling, waarbij het de bedoeling was dat de hogere borden zouden proberen stand te houden en de lagere de overwinning zouden brengen. In de gemiste afslag op de heenweg en het daardoor een tiental minuten te laat arriveren in de speelzaal van vier spelers kon gemakkelijk een teken van naderend onheil worden gezien, maar dit zou de enige dissonant van de avond blijven: de hogere borden presteerden beter dan verwacht en de lagere lieten geen enkel punt liggen.



[Stelling na 14. … f6]

Thomas (wit) won overtuigend aan bord 1. Met handige, creatieve zetten bouwde hij een geweldige stelling op (zie diagram links).

Thomas speelde hier gewoon 15. Pd6+. Zeer gedurfd, want na 15. … Kd7 hangt zowel het paard als de loper. Thomas had zeer goed aangevoeld/berekend dat na 16. Lf4 e5 17. Tfd1 exf4 wit de toren op a8 kan winnen (18. Pb5+ Ke8 19. Pc7+ (met behoorlijk voordeel voor wit, +1.00 ongeveer).


[Stelling na 17. Tfd1]

Zwart zag dat nu ook en durfde 17. … exf4 dan ook niet te spelen (zie diagram links).

Er volgde 17. … Ke6 18. Le3 en wit heeft een schitterende stelling. Geen enkel zwart stuk bestrijkt een veld op de helft van de tegenstander. Niet veel later zou wit vernietigd binnenkomen langs de d-lijn en was er geen houden meer aan.


Allerd en Chito aan respectievelijk bord 2 en 3 hielden prima stand tegen spelers met een (veel) hogere Elo.

Ikzelf had, met zwart aan bord 4, de gehele partij licht voordeel. Kort na het tweede remiseaanbod van mijn tegenstander maakt deze eerst een grote fout en vervolgens een blunder (0-1).

Nadat zwart in de partij tegen Valentijn, met wit aan bord 5, op zet 10 een grote kans op voordeel had gemist, verloor deze op zet 11 een pion en werd hem even later door een combinatie het recht om te rokeren ontnomen. Zwart slaagde er vervolgens heel lang in wits voordeel niet verder te laten toenemen en dit rond zet 37 zelfs te laten afnemen tot onder +1.00. Uiteindelijk kon zwart het verdedigend toch niet meer bolwerken. Valentijn over zijn partij: ”Na 13 zetten was de partij al voorbij. Ik had niet alleen een pion meer, ik had het loperpaar, ik had gerokeerd en zijn koning stond op f8 en toren op h8. Daarna alle stukjes goedzetten, afruilen en met een pion meer het eindspel ingaan.”

Peter van den Berg met zwart aan bord 6 stond na een zet of 15 al zo goed als gewonnen en gaf het grote voordeel niet meer uit handen.

Ook Huub Jansen, met wit aan bord 7, won vrij gemakkelijk na materiaalwinst vroeg in de partij.




Tot slot Eric, met zwart aan bord 8:

“Vanwege een tactische opstelling speelde ik ditmaal met zwart aan bord 8. De opgave van de teamleider was duidelijk: ik moest winnen. En dat wordt lastig als de andere partij niet wil meewerken. Mijn blinde tegenstander liet op zet 6 al duidelijk blijken dat hij tevreden was met remise. De hele partij heeft hij alleen maar verdedigd en geen enkele aanvallende zet gespeeld. Ik probeerde het eerst op de damevleugel en vervolgens op de koningsvleugel. Toen mijn tegenstander in de diagramstelling (zie diagram links) 37.f4 speelde zag ik kansen: 37.. Tg7 38.Kf3 g5 39.Pe3?! gxf4 40.gxf4 h3 en Zwart wint een pion. Niet veel later gaf Wit ook nog zijn h-pion weg. Toch bleef hij doorspelen, ook toen hij zijn toren moest geven voor een vrijpion. Uiteindelijk kon ik hem op de 60e zet mat zetten.”

Hans van Leeuwen