home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 5 - Doetinchem 2 een leuk verslag

donderdag 13 oktober 2005
Gerard tekent vooraf met een gelijkspel
Keurig kwam hij op mij af. “Wij kennen elkaar nog niet , mijn naam is Fred van den Berg, je kunt me rustig Fred noemen. Ik speelde 25 jaar geleden nog op SMB “ zei hij. “Aangenaam Valentijn“ zei ik. Ja, ik speelde 17 jaar geleden al bij de senioren en een aantal jaar daarvoor nog bij de junioren , maar dat telt niet dacht ik. En nu is weer een heer op de club.

In Parijs werd je gekeurd op klasse en stijl. Café de la Regence was de onbetwiste Societeit in Europa. Ik zou nooit door de ballotage zijn gekomen, de hr. van den Berg hoeft niet door de commisie. Ik was mede blij door zijn deelname omdat hij met zijn schaakkwaliteit mijn nederlaag goedmaakte. Onze teamleider had de teamspelers en rating al door gekregen en hij had gehoopt op misschien een kleine overwinning, maar hij was al blij met een gelijkspel.

Gerard had nog een ander probleem. Niet alleen de gemiddelde rating van de spelers van onze tegenstander was veel hoger maar ook het weer te laat komen van één van onze basis-speler zorgde voor problemen. Huub kwam weer eens te laat opdagen. Dus een invaller moest snel gezorgd worden.

Wie zou invallen? Frits, John of Sishir? Gelukkig kwam Frits op tijd en hij werd op Huubs plaats te zitten, d.w.z. bord 1. En zo was gelukkig weer een team compleet. Maar ja Frits zal toch nog 2 maal thuis moeten invallen. Ik hoop dan ook van harte dat hij er is als het 5e thuis moet spelen. Het team moet toch compleet zijn?

Het team kreeg een zware opgave te verduren. Maar de vorm van de dag bleek toch gunstiger dan ik dacht. Eric de Ridder kreeg een Siciliaan op bord en dat is voor hem gesneden koek. Jelle had een pluspion in een toreneindspel wat helaas niet genoeg was, Henk scoorde vanzelf een remise, maar helaas verloor Frits. Omdat Eric won stond het 2-2. Jaap was de volgende remise. De Dame’s werden niet afgeruild en een herhaling van zetten kwam er in. Toen de tegenstander een andere pion moest verzetten werd er nog een andere lijn geopend. Jan had een lastige partij en ook hij scoorde een draw.

Ik keek naar achteren waar de heer van den Berg (voor intimi Fred) die naar mij positief knikte en inderdaad hij won. 4-3, maar ja Valentijn was nog bezig. Ofschoon het materiël nog gelijkstond had mijn tegenstander 2 vrijpionnen aan elkaar en ik maar 1 (niet aan elkaar). Ik probeerde nog een patcombinatie te verzinnen maar ja het zat er niet in. Ik excuseerde me, sorry zei ik. Maar gelukkig zei Gerard “ Ja je hebt je best gedaan.” Toen ik de rating zag van mijn tegenstander na afloop dacht ik stom dat ik van hem heb verloren. Het verschil tussen Willy Hendriks en de mindere clubschaker is dat Willy het niet tot zo’n eindspel laat komen. Ik probeerde een goed eindspel op bord te krijgen.

Gelukkig was er die heer die naar mij knikte nog. Die deed wat Gerard had gehoopt. Een gelijkspel. De volgende tegenstander is UVS uit. Een ouderwetse derby.

wachtwoord vergeten?