home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Uitvoordeel?

woensdag 24 februari 2016
Bij verschillende sporten is het algemeen bekend dat de thuisploeg in het voordeel is. In een vertrouwde locatie weet dit team zich vaak gesteund door het thuispubliek, terwijl de uitspelende ploeg na een soms barre tocht op een niet zo bekende plek moet spelen. Maar werkt dit bij schaken ook zo, of zorgt de rol van gastheer er juist voor dat wij schakers wat al te vrijgevig worden? Of komt het door de vele clubgenoten die de verrichtingen van het thuisteam nauwlettend in de gaten houden?

Hoe het ook zij, feit is dat SMB 4 tot nu toe in beide uitwedstrijden de matchpunten mee naar Nijmegen mocht nemen, terwijl de spelers in de thuiswedstrijden een competitie lijken te hebben wie de grootste blunder van het seizoen maakt. Uit deze inleiding heeft de lezer vast al kunnen opmaken dat de thuiswedstrijd tegen Velp 2 geen goede afloop kende: in 't Hert werd met 1-5 verloren.

De wedstrijd begon iets later dan normaal. Enkele spelers van Velp 2 waren niet naar de speelzaal, maar naar het huis van de secretaris gereden en kwamen daardoor wat te laat aan. Echter waren de andere externe wedstrijden ook nog niet begonnen, dus hebben wij op hen gewacht. Helaas was René nog wat meer te laat, dus moesten wij de wedstrijd met vijf spelers beginnen. Voordat René er was, hoorde ik echter aan de andere kant naast me een duidelijk teleurgestelde Michel al zijn spullen pakken. Hij had vroeg in de opening een stuk weggegeven en besloot zijn leiden niet onnodig lang te rekken, zijn tegenstander André van Kuijk te feliciteren en huiswaarts te keren: 0-1.

Heel snel daarna moesten ook onze beide andere zwartspelers hun koning omleggen. Matthijs gaf zijn dame weg tegen Vadim van Kuijk en René liet zich matzetten door tegenstander Menno Potjer. Zo was het 0-3. Er was nog een sprankje hoop, aangezien Roel, Dorus en ik alledrie in ieder geval niet slechter stonden.

Helaas bleek uiteindelijk dat die hoop ijdel was. Roel toverde een toreneindspel met een pion meer om in een toreneindspel met een pion minder, wat zijn tegenstander Brent van Dusseldorp vakkundig uitspeelde: 0-4. Ook ik verloor, maar wel in een spannende partij.

Lucas de Jong - Walter Manschot
Stelling na 20... Lg4
Hier speelde ik 21.Tf5! en wat had ik nu graag geschreven dat dit het schitterende slot van mijn aanval was... Helaas bleek de damewinst niet genoeg om de partij in mijn voordeel te beslechten. Na 21...Dxf5 22.exf5 Txe2 23.Dg5 Pge5 deed ik namelijk (omdat we thuis speelden?) de zet 24.h3?? waarmee ik in één klap mijn gewonnen (maar nog wel complexe) stelling veranderde in een zo goed als verloren stelling. Na 24...Lxh3! trok ik 10 van mijn 15 minuten uit om nog een uitweg te vinden. Ik dacht nog een redelijke afwikkeling te hebben door mijn dame terug te geven met 25.Lxe5 Txg2+ 26.Dxg2 Lxg2 27.Kxg2 Pxe5, maar helaas bleek dat ik na 28.f6 Pg4 mijn belangrijke pion op f6 niet kon behouden, omdat 29.Tf1 een kwaliteit kost en er geen andere manier is om hem te dekken. Met twee pionnen achter en in enorme tijdnood was dit niet meer te redden.

Gelukkig was er nog wel een lichtpuntje op deze avond, want Dorus won. Hij schrijft over zijn partij het volgende: "Mijn partij ging redelijk gelijk op, tot de 18de zet werd er zelfs helemaal niks geslagen. Op de 25ste zet bood mijn tegenstander remise aan, maar omdat we toen 0-3 achter stonden kon ik dat natuurlijk niet accepteren, anders had ik het wel overwogen. Ik speelde moedig verder tot ik op zet 35 een pion wist te veroveren." Dat ging als volgt:

Dorus Peelen - Hans Wolthuis
Stelling na 34.Txa6
Iedere koningszet naar achteren was hier prima geweest, maar Zwart speelde 34...g4? en had niet door dat pion c5 niet gedekt stond wegens de penning. 35.Txc5 was dus een pionwinst, waarna ik Dorus weer aan het woord laat: "Na torens geruild te hebben wist ik op h3 een vrijpion te halen die uiteindelijk vrij makkelijk naar de overkant liep." Zo was onze eer in elk geval nog gered.

Een zware 1-5 nederlaag dus, maar de volgende wedstrijd mogen we uit. Het Kasteel is gewaarschuwd: SMB 4 komt eraan. Mét uitvoordeel!

Lucas, teamleider SMB 4


wachtwoord vergeten?