home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Met een beker naar huis

maandag 11 april 2016
Vrijdag 8 april stond de OSBO-slotronde op het programma voor SMB 5. Deze laatste externe wedstrijd vond plaats in Millingen (organiserende vereniging) en we traden ter plekke aan tegen een jeugdteam van Tornado. Ondanks het feit dat dit team stijf onderaan stond en wij qua rating veel sterker waren bleek, voor de zoveelste keer, dat je eigenlijk nooit een overwinning bij voorbaat op zak hebt. Het jeugdteam weerde zich namelijk kranig.

Wij traden aan in de vertrouwde opstelling van: Jan Aalbers (bord 1), Marinus Mulders (2), Henk Brouwer (3), Paul van Deemen (4), Frans Drummen (5) en Dolf Hofs (6).


Het eerste was Dolf klaar op het zesde bord. Hij vertelde dat hij had zitten zwoegen om tot een remise te komen, hij was eerst de kwaliteit kwijtgeraakt, had deze met moeite weer herwonnen en kon eigenlijk alleen maar standhouden. Zelf lukte het niet om initiatief te krijgen en te ontwikkelen. Dit vanwege het simpele feit dat zijn tegenstander gewoon steeds sterke zetten deed. Uiteindelijk remise besloten en Dolf haalde met dit resultaat opgelucht adem.

Een soortgelijk verhaal bij Paul op het 4e bord. Steeds een gelijkwaardige strijd. Paul vond dat hij moeilijk spel had (natuurlijk ook een prestatie van de jeugdige tegenstander om dit te creëren) en was tevreden dat hij na ruim 1 uur spelen ook in een remise-achtige stelling terecht kwam. Meer zat er niet in. Dus het punt werd hier eveneens gedeeld.

Bij mij ging het in eerste instantie ook zo. Een volstrekt gelijkwaardige, tamelijk symmetrische stelling op het bord. Na afruil van dames, de helft van de torens, paarden en lopers ontstond er een leuke eindspelsituatie op het bord waarbij mijn tegenstander de veiligheid van zijn koningsstelling toch ietwat overschatte. Ik won met een aanval van toren en loper een randpion en hield duidelijk een betere pionstructuur over voor het finale eindspel. Dat eindspel kwam versneld doordat mijn tegenstander te gehaast zijn toren bij de 47e zet op een gedekt veld plaatste en dat kostte hem de kwaliteit. Daarna was het snel afgelopen want ik kon een paar zetten daarna een vrijpion laten promoveren en na drie verdere zetten was het mat. Ik ben blij met de winst maar als mijn tegenstander Coendert Vleeming die blunder niet gemaakt had dan was de partij nog lang niet gelopen geweest. Dus ook hier een compliment voor de jeugdige speler.

Henk Brouwer had in zijn partij een parmantig jongetje tegenover zich die enthousiast en gedreven schaakte. Henk kwam wel iets beter te staan maar ook hier had het verloop van de partij nog veel kanten uit gekund. Totdat de jeugdspeler in zijn iets te grote enthousiasme een foutief stuk beetpakte/aanraakte om mee te spelen. Henk was in eerste instantie zo mild gestemd (we moeten de dappere jeugdspelers iets gunnen) om dan maar te laten "terugzetten", maar na enig beraad werd toch besloten de regels te volgen. Aanraken is zetten, zeker bij een officiële wedstrijd moet je streng zijn, daar leer je tenslotte van. Henk kwam door die zetdwang een stuk voor en de strijd was toen wel gestreden, na nog wat zetten pakte Henk het punt.

De partij van Marinus (die wit had) tegen Michel van Deursen was er ook een van gelijk opgaande kansen. Hierbij de stand na de 43 zet van wit. Beide partijen 5 pionnen, een toren en koning. De beste stuurlui staan aan wal. Toen ik deze stand zag, als toeschouwer aan de zijlijn, was ik ervan overtuigd dat wit zeker zou gaan winnen. Wits pionnen zijn ver opgerukt, er is een potentiele vrijpion op de a-lijn en de witte toren houdt de vijandelijke koning op afstand. Zwart kan alleen afwachten. Toch blijkt dat de zwarte pionnen op de f- en g-lijn veel tegendruk kunnen geven. Een spannende wedloop begon. Er volgde: 43... Kf8 44.Kb4 Kf7 45.Ka5 Kf8 46.Ka6 Kf7 47.Tb3 (een moeilijke keuze, je opent nu een deur voor zwart, maar misschien toch goed deze zet?) 47... Ke8 48.Tb7 Txb7 49.Kxb7 Kd7 50.a4 g5 51.a5 f5. 52.a6 f4 53.gxf4 gxf4 54.Kxa7 f3 55.Kb7 f2 56.a7 f1D 57.a8D Db1+ 58.Ka7 Da1. Remise. Misschien dat de winst er toch ingezeten heeft voor Marinus maar bij een snelle eerste analyse ter plekke was dat nog niet gevonden.

Vlak daarna kwam Jan aan het eerste bord ook remise overeen. Alles was hier in materieel evenwicht Ik heb geen direct commentaar van Jan meegekregen maar wat ik van de partij als toeschouwer heb meegekregen (laatste deel van de partij) leek me dat wel terecht. Een soort evenwicht in positie op het bord die geen van beide spelers direct kansen bood tot meer.

Eindstand Tornado - SMB 5: 2-4. ASV werd kampioen die avond door winst op de Elster Toren. SMB 5 eindigde op een zeer eervolle 3e plaats (we werden qua matchpunten zelfs gedeeld tweede met Pion uit Groesbeek). Het jeugdteam Tornado degradeerde (komt vast het jaar erop terug). Paul van Deemen mocht als teamleider een beker in ontvangst nemen voor die behaalde derde plek. Leuk. Het was een goed seizoen voor SMB 5.

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?