home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 6 Jeugd - Tornado 3, dinsdag 19 april

woensdag 20 april 2016
In de laatste ronde van klasse 4b mocht SMB 6 jeugd tegen Tornado 3, de nummer 7 in de tussenstand. Vol goede moed gingen de meiden dan ook de strijd aan.


Lise speelde op bord 1 met zwart tegen een Koningsgambiet, dat ze beleefd afsloeg. Ze kwam misschien iets minder uit de opening, maar wist dit in het middenspel met gedurfde en scherpe zetten helemaal om te buigen. Met een stuk tegen een vervelende vrijpion voor miste ze net die ene zet die wit meteen het nakijken zou hebben gegeven, waarna het bijna nog verkeerd afliep. Gelukkig wist Lise, door middel van een paar knappe zetten, na ruim 3 uur strijd alsnog remise te maken.

Susanna, spelend op bord 2 met wit, hield het even lang vol. De opening en het middenspel gingen volledig gelijk op. De paarden, lopers en dames dansten om elkaar heen, zonder dat een van beide spelers daar ook maar enig voordeel mee wist te bereiken. Toen de meeste stukken achter elkaar van het bord verdwenen waren, werd het allemaal een stuk overzichtelijker. Het zwarte paard bleek echter net wat beter te kunnen springen dan het witte, waardoor langzaam maar zeker Susanna's pionnen opgegeten werden. Een zeer volwassen partij naar het kundig oordeel van trainer Bram, waarin Susanna meer had verdiend.

Willemijn speelde op bord 3 met zwart. Ze kwam goed uit de opening en in het middenspel, met zo'n beetje alle stukken en pionnen nog op het bord, was het vechten om de ruimte en het centrum. Met een mooie valstrik (toren op c8 komt opeens oog in oog te staan met de dame op c2), won Willemijn de witte dame tegen zwarte twee stukken, waarbij dan wel een hopeloos verloren wit paard op b7 moest worden teruggewonnen. Maar net toen ze dit zielige paard op wilde gaan halen, verloor Willemijn haar eigen dame aan een pionvorkje op d6. De partij ging nog vele zetten door, waarin Willemijn's koning een flinke avondwandeling voor de kiezen kreeg om uiteindelijk toch mat te gaan.

Yke, op bord 4 met wit, had toen al haar hoofd moeten buigen. De opening ging goed, uitstekend zelfs, want leek Yke een vol stuk voorsprong op te leveren. Helaas lukte het zwart het stuk terug te winnen en, erger nog, had hij hiermee tegelijkertijd zijn eigen stukken op Yke's koningsstelling kunnen richten. Toen hij met de loper binnenkwam op h2, daarbij gesteund door een paard op g4, was er al snel geen houden meer aan en werd Yke, ondanks dapper tegenstribbelen, vakkundig mat gezet.

Ook deze avond hebben de meiden weer uitstekend partij geboden. Stiekem had er wel wat meer ingezeten dan het halve puntje op bord 1. Dit is misschien ook wel een van de belangrijkste lessen van deze competitie. Vaak kwamen we beter of zelfs gewonnen te staan, met wanhopige pogingen van onze tegenspelers om niet wanhopig over te komen tot gevolg. Maar wellicht iets te overmoedig of minder geconcentreerd, glipte er dan toch een foutje doorheen waar dezelfde doorgewinterde tegenspelers, met soms een zichtbare zucht van verlichting, onverbiddelijk van wisten te profiteren.

Mijn dank en waardering gaat dan ook uit naar onze vriendelijke tegenstanders uit klasse 4b. Onze meiden leren ontzettend veel van de partijen die ze tegen jullie mogen spelen, maar zeker ook van jullie sportiviteit en zelfs, in gelukkig zeer uitzonderlijke gevallen, van jullie psychologische trucjes. Hopelijk zijn jullie ooit net zo trots dat jullie tegen ons mochten spelen als wij nu tegen jullie!

teamleider Tom


wachtwoord vergeten?