De slotronde

vrijdag 22 april 2016
Na het debacle thuis tegen Velp 1 had SMB 4 nog wat goed te maken. Op 11 maart trad het team aan tegen Het Kasteel 4 uit Wijchen, waartegen in een uitwedstrijd een klinkende 1,5-4,5 overwinning werd behaald. Zelf kon ik die avond wegens ziekte niet spelen en ik heb dan ook geen verslag gemaakt van deze wedstrijd. Gelukkig was ik er in de slotronde, waarin we (heel toepasselijk) tegen De Sleutelzet speelden, wel weer bij. Zouden we toch nog een thuiswedstrijd winnen?

In het begin van de avond ging het in elk geval al razendsnel de goede kant op. Matthijs had al ruim binnen het uur het eerste punt binnen. In een voor hem bekende opening offerde hij een stuk voor drie pionnen, tenminste, dat was de bedoeling. Bart Langeveld ging echter meteen de fout in, omdat hij overzag dat een pion op f2 niet op g3 mag slaan als deze door een loper op c5 gepend wordt op een gerokeerde witte koning. Zo kreeg Matthijs een gratis paard cadeau, en niet veel later was het punt daar. Zo sloot Matthijs een redelijk seizoen af met 3 uit 5.

Voor René waren de voortekenen niet gunstig. Zijn tegenstander Herman de Munnik was topscorer met 5 uit 5, zelf had hij 0 uit 3. Gelukkig was zijn tegenstander vanavond niet in goeden doen. Na een paar fouten kon René de partij naar zich toetrekken en wist hij de 2-0 te scoren na minder dan twee uur spelen.

Zo leek het de goede kant op te gaan, maar niet aan alle borden waren goede stellingen te zien. Zelf stond ik aan bord 1 wel goed, maar Dorus aan 6 had geen gemakkelijke avond en Michel was na een opening waarin hij wat had laten liggen een kwaliteit achter geraakt. Gelukkig voor hem was de stelling erg gesloten waardoor er voor Bert Nobel geen doorkomen aan was. Michel eindigde daarmee op een uitstekende 4,5 uit 6. De andere Bert (Sigmond) van de Sleutelzet wist helaas wel te winnen van Roel. Hoe dat gebeurde weet ik niet meer. Roels seizoen eindigde daarmee in een lichte teleurstelling: 3 uit 6.

Bij deze 2,5-1,5 stand waren alleen Dorus en ik nog bezig. Dorus speelde een wisselende partij tegen Henk van der Woude. In het pionneneindspel leek de stelling volledig in evenwicht, maar Dorus wist op één of andere manier toch een pion te laten promoveren. Een heel belangrijk punt, het winnende van de avond: 3,5-1,5! Voor Dorus betekende dit een redelijk seizoen met 3 uit 6.

Zelf stond ik, zoals al gezegd, uitstekend. Tegenstander Pieter van der Zwan haalde hetzelfde dubieuze gambiet van stal waarmee hij mij ruim een jaar geleden hard te grazen had genomen, maar dit keer was ik voorbereid. Lange tijd had ik een mooie stelling met Zwart, maar aangezien ik nog geen kandidaat had voor de verkiezing van de grootste blunder in een thuiswedstrijd van SMB 4 van het seizoen, besloot ik op zet 20 maar een verschrikkelijke zet te produceren...

Pieter van der Zwan - Lucas de Jong
Stelling na 20.Le3
20...Dxa5?? 21.Pxe7+ Kh8 22.Txa5 en ik speelde tegen beter weten in nog 13 zetten door alvorens mijn slechte seizoen in stijl af te sluiten met een nederlaag. Met 2 uit 5 was ik absoluut niet tevreden.

Na een seizoen waarin het ons aanvankelijk niet echt voor de wind ging, hebben we ons gelukkig in de laatste twee wedstrijden herpakt waardoor we uiteindelijk toch nog op een derde plaats zijn geëindigd in klasse 3E. Voor De Sleutelzet waren de druiven zuur, want na vier overwinningen op rij verloren zij de laatste twee wedstrijden waardoor uiteindelijk Velp 2 er met de titel vandoor ging. Overigens had De Sleutelzet door de 4-2 overwinning van Velp alleen aan een 6-0 overwinning op ons genoeg gehad om kampioen te worden. Tot besluit wil ik mijn teamgenoten, en niet in de laatste plaats ook de invallers, weer hartelijk bedanken voor dit seizoen. Tot volgend jaar.

Lucas, teamleider SMB 4