home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 1 naar finaledag OSBO-cup

zaterdag 23 april 2016
SMB 1 naar finaledag OSBO-cup op 21 mei in Arnhem. Speellokaal: Grand Café van het Color Business Center Arnhem Lorentz, IJsselburcht 3, Arnhem (Presikhaaf).

Afgelopen zaterdag (16 april) mochten we weer met een viertal naar Putten, deze keer voor de kwartfinale van de OSBO-cup. Een zware pil, gezien we daar voor de promotieklasse onlangs nog met 5.5-2.5 zijn weggespeeld. Zowel Bram als Jelmer was niet beschikbaar, maar Jelle vond waardige invallers in Ruben en Paul, waardoor we alsnog op volle sterkte konden aantreden.Ik begin met mijn eigen partij. Met wit aan bord 2 speelde ik tegen een Pirc, altijd leuk. Een beetje verrast door een vroege ..Pa6 van zwart, nam ik veel tijd in de opening, waar mijn tegenstander vrij snel speelde. Hij offerde een pion voor wat activiteit en complicaties, wat hem duidelijk prima afging, want binnen een paar zetten was ik degene die een pion achter stond. Gelukkig waren er wel ongelijke lopers op het bord, waardoor ik vrij makkelijk een vesting (zie diagram links) kon opzetten.


Ruben aan bord 3 speelde tegen een wel erg dubieus uitgevoerde Trompowsky. Zijn tegenstander blunderde daarna ook nog een pionnetje op f2. Ruben ruilde wat te makkelijk af en gaf zijn tegenstander nog wat tegenspel, maar met naar eigen zeggen 'wat puzzelen' kwam hij er toch vrij makkelijk uit. Al snel kon hij een tweede pion pakken, en we konden nog voor half 4 tegen een 1.5-0.5 voorsprong aankijken.

Toch zag ik het nog somber in voor SMB. Paul aan bord 1 was namelijk na een overtuigende opening toch zijn voordeel kwijtgeraakt en keek in een nog wel ingewikkelde stelling tegen een pion achterstand aan. Aan de andere kant zat Jelle aan bord 4 te zwoegen om niet ook een pion kwijt te raken.
Maar op dat moment gebeurde er iets geks. In de diagram (zie links) speelde Paul ..Tc1, hetgeen in principe een gedwongen afwikkeling is naar een eindspel waar Paul redelijke remisekansen behoudt. Maar in plaats van het correcte Dxd6 Txe1+ Kf2 Lxd6 Kxe1, zag wit spoken, en speelde hij Dxf8+ Dxf8 Txc1, waarna Paul plotseling aan de betere kant van het bord zat. Inmiddels had Jelle op een handig moment in de tijdnood van zijn tegenstander remise aangeboden, hetgeen (wat mij betreft onverklaarbaar) werd aangenomen.


Met een comfortabele voorsprong van 2-1 konden we allemaal rustig toekijken hoe Paul -- al miste hij wat simpeler afwikkelingen -- toch heel gemakkelijk zijn plus in materiaal gebruikte om zijn tegenstander van het bord te schuiven.

Zo namen we met zijn vieren meer bordpunten mee naar huis dan we de vorige keer hier met acht bij elkaar konden sprokkelen, en dus kunnen we met goede moed aantreden op de finaledag, op 21 mei in Arnhem (Speellokaal: Grand Café van het Color Business Center Arnhem Lorentz, IJsselburcht 3, Arnhem (Presikhaaf).

Maarten Smitwachtwoord vergeten?