Ruime overwinning SMB 4 op BAT Zevenaar 2

donderdag 27 oktober 2005
SMB 4 had afgelopen jaar een kommervol seizoen met een record aan invallers. Ternauwernood werd degradatie ontlopen. En dit met een team wat bovenin mee moest draaien. Dit seizoen zijn we een stukje sterker. Bovendien hebben we er voor een gedeelte ook een jeugdteam van gemaakt. Het is de bedoeling dat deze jeugdspelers oa middels goede training de nodige vorderingen maken. Met spanning keken we dan ook uit naar de eerste wedstrijd vrijdag 21 oktober in en tegen Zevenaar. En vooral ook naar de verrichtingen van onze drie jeugdspelers die inmiddels al een training achter de rug hebben.

Na ongeveer twee uur spelen waren de laatste vier borden klaar. Roy Lars en Mike hadden alle drie gewonnen. Wat valt er over de partijen te zeggen.Het ging allemaal zo eenvoudig. Mike liep vlot door zijn tegenstander heen. Roy won in een mooie koningsaanval. En als zelfs Lars gaat aanvallen en ook wint dan gaat het wel erg makkelijk.

Rechts: Lars Kurstjens - V Tichelman, stand na 23...Pf4.
Lars stond natuurlijk al beter maar hij maakt het fraai uit met 24. Pf7 en opgegeven. Na Kg8 volgt of dameverlies of Dg7 mat.
Links: Arie Arents - Peter van den Berg, stand na 12.Ld2
De vraag is mag zwart de pion op a2 pakken? Tijdens de partij speelde ik 12...Dd8 en kwam vervolgens in de problemen. Met de wijsheid achteraf heeft Dxa2 bij me nu de voorkeur. Uiteindelijk speelde ik met veel kunst en vliegwerk nog remise.


Rechts: Roy van de Hatert – H Corbeel, Stand na 20...Pd7-b8.
De zwartspeler is met de stelling niet te benijden. Er staan nogal wat stukken gericht op de koningsvleugel. Met zijn laatste ontrekt zwart nog een verdediger van de koningsvleugel. Te8 was een alternatief maar ook dan ziet het er erg goed uit.Het vervolg spreekt dan ook voor zich. 21. Pxh6 Kh8 22.Pf5 Lxc5 23. Lxf5 Ph7

De bescheiden remise van mezelf betekende een 3,5 –0,5 voorsprong. Overigens moeten we onze jeugdspelers natuurlijk niet te veel complimenteren anders gaan ze langs hun schoenen lopen. We hadden dus nog een bordpunt aan de eerste vier borden nodig. Allereerst stond Pieter zo goed als gewonnen. Een gezonde pion voor en een betere stelling. Er waren verschillende winstmogelijkheden. Veel varianten om uit te rekenen. Daar ontstond ook het enige probleem voor Pieter. Hij kwam in ernstige tijdnood. Toen zijn tegenstander het niet zo nauw nam met noteren leverde dat de nodige irritatie over en weer op. Uiteindelijk won Pieter nog simpel en de teamoverwinning was een feit.
De drie overige borden gaven het interessantste schaak te zien deze avond. Peter F had de zwaarste tegenstander getroffen en stond de hele avond gedrukt. Geen moment kwam hij onder deze druk uit en werd zorgvuldig van het bord geschoven. Wouter stond(naar mijn idee) de hele wedstrijd prettig. Uiteindelijk schoof hij zijn partij netjes uit.
Het mooiste spektakel was de partij van Jan Willem. Ik waag me niet aan een oordeel over wie nu wanneer beter stond. Wel won Jan Willem het eindspel in flinke tijdnood van beiden.

Een makkelijke overwinning dus. Een goede start maar niet meer dan dat. BAT Zevenaar zal het moeilijk krijgen in deze klasse dit jaar. Onze tegenstanders zullen in de volgende ronden sterker zijn.


Peter van den Berg
Teamleider SMB 4


Uitslagen
Bat Zevenaar    -    SMB 4    1,5 - 6,5
M Hekman    -    Jan Willem Siebers.    0-1
D Sluiter     -    Wouter Dinjens     0-1
H Rouwenhorst    -    Pieter van Groenestijn    0-1
K Verbeek     -    Peter Freriks      1-0
H Corbeek     -     Roy van de Hatert     0-1
A Arents     -     Peter van den Berg     0,5-0,5
V Tichelman     -     Lars Kurstjens      0-1
D Merboom     -     Mike Baardman     0-1