home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
schaakbeelden
links
openingen database
overzicht openingen
uitleg database

 


1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 Lg7
Konings-Indisch Zwart geeft wit controle over het centrum zodat hij het later kan aanvallen met e7-e5 of c7-c5. Tot de jaren 30 van de 20e eeuw werd dit plan met wantrouwen bekeken, totdat door drie sterke Oekraïense schakers (Alexander Konstantinopolsky, Isaac Boleslavsky en David Bronstein) met hun analyses en partijen het Konings-Indisch populair werd. Daarna hebben o.a. Garry Kasparov, Bobby Fischer en Mikhail Tal het Konings-Indisch gespeeld.
4. e4
Het meest natuurlijke.
4... d6
Zwart voorkomt 5.e5. Dit is de hoofdvariant van het Konings-Indisch.
5. Pf3 0-0 6. Le2
Klassieke variant De Klassieke variant is het favoriete wapen tegen het Konings-Indisch. Het werd al in de jaren 20 van de 20e eeuw gespeeld door Edgard Colle. Wit kiest een klassieke opzet met Pf3 en Le2. Nadat hij het centrum heeft bezet, stelt hij een agressieve actie uit totdat hij klaar is met ontwikkelen. Meestal vervolgt zwart met 6... e5, maar soms speelt hij iets anders om de ruilvariant te voorkomen die op het bord verschijnt na 6... e5 7.dxe5.
6... e5
Zwart tast het witte centrum aan.
7. 0-0 Pc6
Mar del Plata variant Deze variant werd al sporadisch gespeeld in de jaren 30 en 40 van de 20e eeuw, maar het werd pas in 1952 op het hoogste niveau gespeeld. In dat jaar won Mark Taimanov met wit met deze variant twee partijen tijdens het Russische kampioenschap. Echter een jaar later, tijdens het Mar del Plata toernooi in Argentinië, won Svetozar Gligoric met zwart met deze variant eveneens twee partijen.
8. d5 Pe7
Zwart is klaar voor een aanval op de koningsvleugel. Wit moet nu zijn verdediging op orde krijgen en vervolgens moet hij tegenspel op de damevleugel creëren.
9. Pd2
Deze zet werd populair in de jaren 60 van de 20e eeuw. Wit voorkomt Ph5 en hij bereidt f3-f3 voor. Na c4-c5 wil hij zijn paard naar het veld c4 spelen, waar het ideaal staat. Nadelen zijn dat de opstoot c4-c5 niet ondersteund wordt, de loper op c1 geblokkeerd is en zwart nu Lh6 kan spelen.
9... a5
Dit is veruit het meest gespeeld. Wit moet nu eerst twee voorbereidende zetten doen voordat hij b2-b4 kan spelen. Over deze stelling is een artikel verschenen in New In Chess jaarboeken 13 en 14.
Wit heeft hier de keus uit:
10. a3
10. Tb1