home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
schaakbeelden
links
openingen database
overzicht openingen
uitleg database

De teamleider

Schaakbeeld 22, zaterdag 11 september 2010
Mark R. had altijd al teamleider van het eerste willen worden. Maar dat word je niet zo maar. Op zijn club moest je proberen zoveel mogelijk leden achter je te krijgen. Dat kreeg je op je eentje nooit voor elkaar. Je had de steun nodig van een paar sterke spelers, aan wie je beloofde dat ze in het eerste zouden mogen spelen als ze je kandidatuur steunden. Mark had gekozen voor Maxime en Geert, twee spelers met een matige rating maar berucht om hun sterke truukjes. Een van deze twee werd op de club achter zijn rug om zelfs een rotzak genoemd!

Er waren meer spelers die ook wel eens een keer teamleider wilden worden. Maar na een eerste rondje kibbelen werd wel duidelijk dat ze tegen het trio dat door Mark was gevormd niet veel kans zouden hebben. Het enige wat ze konden doen is zich verder stil houden en afwachten. De poging van Mark zou heel goed kunnen mislukken, en dan konden de andere kandidaten in pais en vree om het eervolle leiderschap strijden. De krachts- en machtsverhoudingen tussen die anderen waren zo duidelijk dat in dat geval de keus snel zou zijn gemaakt, alhoewel ze bij elkaar meer dan tien kandidaten hadden voor het eerste team.

Niemand speelde graag een partij tegen Maxime. Veel aanhang had hij niet, maar net genoeg om voor Mark van belang te zijn. En dan Geert. Eigenlijk wilde die zelf teamleider worden, maar hij had al snel in de gaten dat hij niet genoeg spelers achter zich zou krijgen. Geert was sluw. Eerst overlegde hij met Mark en Maxime. Toen zei hij plotseling: jullie zoeken het maar uit, ik doe niet langer mee. Toen hij daarmee de beide anderen voldoende tot wanhoop had gedreven, kwam hij doodleuk melden dat hij toch wel wilde meedoen. Hij dacht met deze manoeuvre zijn kansen voor het volgende seizoen sterk te vergroten. Als hij dan teamleider zou worden, zou zijn team alleen nog maar spelen tegen originele landgenoten.

Mark dacht dat hij met de Hollandse opening binnen de kortste keren zijn doel zou bereiken. Maar dat viel zwaar tegen. Dat kwam dus door Geert. Die gaf de schuld aan de aanhang van Maxime, waaronder met name ene Ab. Zolang die meedeed, wilde Geert niet langer de kandidatuur van Mark steunen. Mark zag zijn kansen snel wegebben. Geert zei almaar dat hij niet langer meedeed. Het bestuur dacht er al over een andere teamleider te zoeken (ze vonden Job eigenlijk veel geschikter dan Mark), toen Geert opeens als een blad aan de boom omdraaide. Dat kwam, zei men op de club, omdat hij met wit van Ab had gewonnen. Die wilde toen de rest van de competitie niet meer meespelen. Bovendien had Mark stiekem aan Geert beloofd dat die in het eerste altijd met wit zou mogen spelen, afwisselend aan bord 1 en bord 2. Door dit alles nam het rumoer op de club toe. Het begint hier waarachtig op de politiek te lijken, morde een van de oudere spelers.

Hoe het verder ging? Binnenkort zullen we het weten. Eén ding is zeker, zei het meest wijze lid van de club. Als Mark teamleider wordt, met de steun van Geert en Maxime, dan wordt hij een teamleider zonder spelers. Die stappen allemaal over naar een club over de grens.

Tot ziens dus bij de Klever Schachverein KmU (Kämpft mit Umsicht)!

Tekst: Cas Aubel
Tekeningen: Frans Drummen

Volgende aflevering: Hij speelde heel wat anders!


wachtwoord vergeten?