home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
schaakbeelden
links
openingen database
overzicht openingen
uitleg database

Winterkoning

Schaakbeeld 37, zaterdag 8 januari 2011
Tijdens een maand sneeuw was schaken vrijwel onmogelijk. Competitiewedstrijden werden afgezegd, want reizen was moeilijk, zelfs gevaarlijk. Vooral binnen het gebied van de regionale bonden. Daar immers lopen de gladde binnenwegen waarvoor zo vaak werd gewaarschuwd. Het schaakmateriaal was praktisch volledig ondergesneeuwd. Onder de sneeuwhoop op de achtergrond van deze foto is de dame begraven. De rest is helemaal niet meer te zien. Alleen de koning steekt nog met zijn hoofd boven de sneeuw uit. Hij is in dit jaargetijde de winterkoning, naamgenoot van het vogeltje dat meestal liefkozend winterkoninkje wordt genoemd, maar waarvoor de wetenschap de naam Troglodytes troglodytes heeft bedacht.

Denk nu niet bij deze foto: ik zie twee vogels, dat is dus links een Troglodytes en rechts een Troglodytes. Een winterkoning is maar één vogel en niet twee. Wel een vogel met een dubbele naam. Heel chique, bijna adellijk zelfs. De twee zwarte vogels hierboven zijn helemaal geen winterkoningen maar behoren gewoon tot de zwarte stukken. Helemaal links ziet u wel een winterkoning, maar dat soort heeft geen wetenschappelijke naam. Wij zouden hem Rex hivernalis (latijn voor winterse koning) kunnen noemen. Maar waarom niet gewoon winterkoning?

Karakteristiek voor de Rex hivernalis is dat hij eerst als laatste van alle schaakmateriaal helemaal in de sneeuw verdwijnt. Dat stadium is op bovenstaande afbeelding nog lang niet bereikt maar lijkt wel onontkoombaar. Ik heb er vanuit de warme kamer urenlang naar zitten kijken, maar het moment suprême heb ik niet mogen meemaken. Dat urenlange staren is tenslotte uitgelopen op een diffuus beeld. Zie hieronder. Ik wist niet meer of ik een Rex hivernalis zag of een Troglodytes troglodytes. De een verdween geleidelijk naar de achtergrond, en het beeld van de ander kwam steeds sterker naar voren. Twee winterkoningen in één beeld gevangen! Maar wat een verveling spreekt er uit de geeuw van de Troglodytes troglodytes. Hij houdt duidelijk niet van schaken en wacht slechts op de volledige verdwijning van de Rex hivernalis. Daarna zet hij aan voor het zingen van het hoogste lied.
Nu kerstmis weer voorbij is, zou er zo maar een derde koning bij kunnen komen. Dan heb je een authentiek trio van driekoningen. Vraag: hoe speel je schaak met drie koningen? Het zou een heel ander beeld van het schaakspel opleveren. Mat deert niet, want er blijft nog een koning over. Inderdaad, een diffuus schaakbeeld.





Tekst: Cas Aubel
Foto's: Frans Drummen (maar waar het beeld door elkaar begint te lopen rust de verantwoordelijkheid bij Cas)

Volgende schaakbeeld: Hip, hipper, hipst


wachtwoord vergeten?


aanmeldingen