home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
schaakbeelden
links
openingen database
overzicht openingen
uitleg database

Vrijeval toernooi

Schaakbeeld 56, zaterdag 28 mei 2011
Snelschaak is populair. Elke week komt er wel een digitale uitnodiging voor een rapidtoernooitje. Hartstikke leuk, maar wel veel van hetzelfde. Ik heb daarom een nieuwe variant bedacht. Alleen geschikt voor schakers met stalen zenuwen en lef.

Door de verhalen van een vriend van mij, hartstochtelijk parachutespringer, kwam ik op het idee. Hij vertelde enthousiast over zijn parachutesprongen en de spanning en sensatie die daarmee gepaard gaan. Het allermooiste vindt hij bij de sprong "de vrije val". Meestal springt hij op een hoogte van 5 tot 7 kilometer uit het vliegtuig. Los van alles. Vrij vallend, parachute nog dicht. De valversnelling van tien meter per seconde in het kwadraat zorgt ervoor dat je accelereert in je val. Over de eerste driehonderd meter doe je ongeveer tien seconden. Naarmate je snelheid toeneemt wordt ook de wrijving met de lucht groter.

Hij vertelde dat na nog een tiental seconden de zwaartekracht en de luchtwrijving een evenwicht bereiken en dan val je met een constante snelheid. Elke 5 seconden verlies je driehonderd meter hoogte. Als je dus van dik 7000 meter hoogte springt heb je 2 volle minuten vrije val. Hij vertelde dat dit nog opgerekt kan worden door valtechniek. Door namelijk met je lichaam tijdens de val te manoeuvreren kun je de valsnelheid beperken of versnellen, al naar gelang de houding die je aanneemt. Ook kun je heel goed tijdens de vrije val je lichaam sturen en contact opzoeken met andere "vallers". Hij liet me prachtige foto's zien van wel tien springers die hand in hand rondtolden en elkaar vasthielden, naar elkaar toevlogen en weer van elkaar afwaaierden.

Dit biedt mogelijkheden voor SMB dacht ik. Mijn opzet is om een "vrijeval" toernooi te organiseren. Elke schaakpartij 1 minuut bedenktijd per persoon. Een schaakbord met schaakklok die net als de schaakstukken met een magneet op het bord vastzit. Bloedstollend. Je springt uit het vliegtuig, manoeuvreert met het bord naar je tegenstander en je begint met de partij. Om en om hou je het bord vast. Het zijn echte rapidpartijen. Twee minuten maximaal duurt de partij. Verdomd weinig maar het is te doen en het is bloedspannend.

Degene met stalen zenuwen wint de partij of slaat te pletter. Als je je parachute opent tijdens de partij heb je verloren. Dus alleen schaakzetten gedaan tijdens de vrije val tellen. Russisch roulette is er niks bij. Het is een spel voor "rücksichtsloze maniakken" oftewel voor de echte schakers onder ons.

Je ziet de aarde snel naderen, kleine stipjes worden huisjes, grassprietjes worden bomen, details in grondpercelen worden zichtbaar. Hoe later je de parachute opent hoe meer bedenktijd je hebt. Je moet de schaakstelling razendsnel kunnen beoordelen. Sneller dan bij "een gewoon rapid". Bord en stukken kantelen in de lucht. De wind raast langs je armen dus het is zwaar om snel de schaakstukken te pakken en te verzetten. Elke seconde telt, luchtacrobaten zijn zeker in het voordeel bij deze rapidpartijtjes. Uiteraard is hier op te trainen door veel sprongen te maken en te oefenen op effectieve lichaamshoudingen.

Ik denk dat er kansen zijn voor mijn idee. Het lijdt tot spectaculair schaak en er zijn onder de honderdduizenden schakers in ons land genoeg personen die ook kunnen parachutespringen. Bovendien is er ook de mogelijkheid om een zogenaamde tandemsprong te maken waarbij je in een korset vastgesnoerd wordt aan een instructeur die samen met jou uit het vliegtuig springt. Geen enkele parachutesprongervaring is dan vereist. Als je hiervan gebruik maakt krijg je wel 10 seconden minder bedenktijd. Je hoeft je nl. niet of veel minder bezig te houden met de valtechniek.

De inschrijfkosten voor het "vrijeval rapid" zullen relatief hoog zijn. Gezien de opzet (huur parachute, gebruik maken van faciliteiten vliegveld) ook wel begrijpelijk. In totaal doe je 6 sprongen. Per sprong 25 euro, inclusief huur parachute. Tandemspringen 35 euro per sprong. Het programma wordt in het weekend afgewerkt. Voor maximaal 210 euro heb je dan wel een fantastisch en onvergetelijk weekend. Elke deelnemer krijgt na afloop een video-opname van zijn sprong en val.

Ik ga polsen bij het SMB-bestuur of ze dit vrijeval- rapidtoernooi willen organiseren. Daarna ga ik op zoek naar een sportieve grootmeester voor de simultaanvariant.

Tekst en schaaktekeningen: Frans Drummen


wachtwoord vergeten?