home algemeen nieuws agenda externe competitie interne competitie jeugd interactief contact
nieuws
algemeen
interne competitie
agenda
training
begeleiders
jeugdtoernooien
een jeugdspeler/speelster aan het woord

Uitreiking P. Krekelberg-bokaal

door Henny Goverde, woensdag 3 oktober 2018Tijdens de Bonte Avond op 29 juni werd de kampioensbeker uitgereikt aan de jeugdkampioen van SMB: Willemijn Bijleveld, na een spannend seizoen, net voor Mathias en Josephine. De drie periodekampioenen van de Koningsgroep. Het leek de jeugdleiding een goed idee om tevens een wisselbeker aan het jeugdkampioenschap te koppelen. Deze is voor het eerst uitgereikt op 21 september jl (zie foto links). Deze beker zal voortaan door het leven gaan als de P. Krekelberg Bokaal. De Bokaal is genoemd naar de oprichter van de jeugdafdeling van SMB.Wie was P. Krekelberg?

Pater Paul Krekelberg SJ werd op 1 feb 1917 geboren te Maastricht en overleed op 25 maart 1986. Hij was leraar wiskunde aan het Canisius College, maar genoot vooral bekendheid vanwege zijn grote verdiensten voor het jeugdschaak in Nijmegen.

In 1953 richtte hij aan het Canisius College de jeugdschaakclub SCHECC op. Deze club werd korte tijd later de jeugdafdeling van SMB. Met het schoolschaak van het Canisius College behaalde hij 6 maal het scholenkampioenschap van Nederland. Het aantal kampioenschappen dat hij met zijn SMB jeugdteams in het OSBO gebied heeft behaald bedraagt meer dan 50. Op KNSB gebied werd menige jeugdtitel binnengehaald, ook op individueel niveau. Voorbeelden hiervan zijn o.m. Friso Nijboer, Nederlands jeugdkampioen in 1977, 1982 en 1983, Hans Bartels, Jeroen Vanheste, Jessica Harmsen, Nederlands jeugdkampioene in 1979, 1981, 1982 en 1984, en Marleen van Amerongen, Nederlands jeugdkampioene in 1986. Het ging Pater Krekelberg niet alleen om successen. Dit blijkt o.m. uit het feit dat hij ook de blinde kinderen van de van de “Wijnberg” in Grave leerde schaken.*
Krekelberg zelf was ook een zeer goed schaker hetgeen blijkt uit het behalen van het kampioenschap van SMB - een toen al zeer sterke schaakclub - in 1963. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de wisselbeker diens naam draagt.

*Bovenstaande gegevens zijn o.a. ontleend aan het artikel in het Bondsblad van de KNSB uit 1986 (Schakend Nederland nr 86-5, pg 16) van de hand van de toenmalige SMB voorzitter Frans Helmond.

Henny Goverde


wachtwoord vergeten?