home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuws
algemeen
interne competitie
agenda
training
begeleiders

JCC voor jeugdteams 2019 Meesterklasse D

door Jan Aalbers, maandag 11 november 2019

JeugdClubChampionship (JCC) voor jeugdteams 2019 Meesterklasse D te Rotterdam eerste dag. zaterdag 5 oktober 2019. Een verlaat verslag van de eerste drie rondes.

Dertig teams van vier spelers tot en met 12 jaar hadden zich opgegeven voor het JeugdClubChampionship 2019 van de KNSB Meesterklasse D in het kader van het Kampioenschap van Nederland in Rotterdam, maar Almere 2 kwam niet opdagen de eerste dag.

Team D1 (in bordvolgorde: Cecilia Pereira Garza, Mathias Freijse, Josephine Damen, Maarten van Eck met een KNSB-jeugdratinggemiddelde van het team van 902)

Ronde 1: De nederlaag van de D1 in de eerste ronde 0-4 kwam niet als een verrassing. ESV 1 heeft een gemiddelde rating van 1675!! en is daarmee de huizenhoge favoriet voor de eindoverwinning en ons team heeft een rating gemiddelde van 905 dus dan weet je dat er klappen gaan vallen. Cecilia leek mij (op afstand) goed te staan, maar toen ik daarna nog weer eens keek stond ze (zomaar?!) een beslissend aantal pionnen achter (heel vreemd!). Hier moet iemand nog maar eens naar kijken.

Ronde 2: Het team herpakte zich in de tweede ronde door te winnen met 4-0 van Minerva uit Hengelo (Overijssel) (754)

Ronde 3: In de derde ronde werd een krappe overwinning van 2,5-1,5 behaald op Schaakmat Westland (556) - een qua opgegeven rating veel zwakkere tegenstander. Maar dat zegt niet alles, want Maarten verloor in een recordtempo. Ik dacht nu een half uurtje maar eens op afstand te gaan kijken hoe het er voorstond, maar … toen al,… geen Maarten. Josephine won voor haar doen in sneltreinvaart. Op verre afstand dacht ik te zien dat Matthias beter stond, maar dat kan ik mis hebben. Ik zag Matthias de hand van zijn tegenstander schudden dus ik veronderstelde dat er een tweede punt gescoord was. Maar blijkbaar was “mijn verrekijker niet goed afgesteld”, want toen ik Matthias wilde feliciteren met zijn overwinning, meldde hij dat zijn partij op zijn voorstel remise was geworden. Op mijn vraag aan Matthias, waarom hij remise had voorgesteld, meldde hij: ”Het stond op mijn bord gelijk en in onze laatste partij, die van Cecilia, staat zij gewonnen!” Dat heet teamspirit! En jawel onze verwachtingen werden niet beschaamd. Cecilia op ons eerste bord ontweek keurig een mat op haar onderste rij en spon effectief een mat-net, waaraan haar tegenstander niet meer kon ontsnappen. Een overwinning van 2,5-1,5.

Resultaat: na 3 rondes voor SMB D1 een 11e plaats: 4 matchpunten (evenveel als Magnus Leidscherijn D1 op de vierde plaats; maar met minder) 6,5 bordpunten.

Team D2 (in bordvolgorde: Lucas Schippers, Chris Eijkhout, Gijs Verbruggen, Teun Cloosterman met een KNSB-jeugdratinggemiddelde van het team van 551)

Ronde 1: In de eerste ronde speelde het team tegen Tegelen en verloor van deze sterke tegenstander (917) met 4-0.

Ronde 2: In de tweede ronde herpakte het team zich tegen Klim Op 2 (815) en had zelfs kans op een overwinning. In zijn partij op het eerste bord ruilde Lucas hij rond de 31e zet in verkeerde volgorde af en verloor, daar waar hij anders door andere ruil een kwaliteit zou winnen en een betere stelling zou hebben overgehouden. Jammer anders had het misschien een overwinning kunnen worden. (Overigens Matthias, die al uitgespeeld was in deze ronde, toen ik die toefluisterde, dat Lucas wellicht zou kunnen winnen, zag hij dat ook niet direct zonder een aanwijzing van mijn kant.)

Ronde 3: Op deze overwinning valt niets af te dingen. Ons team rekende via een maximale score af met team BYE: 4-0. “Dus zeg maar dag met je handje.” (Almere 2 was niet aanwezig.) De beloning voor ons team was dan ook - na herschikking van de auto- indeling - een eerdere thuisreis dan gepland. Wel was het zoals Teun aangaf: “Mooi zo’n overwinning: vier bordpunten erbij, maar jammer dat we niet hebben kunnen spelen”.

Resultaat: na 3 rondes voor SMB D2 een 21e plaats: 2 matchpunten en 5,5 bordpunten.

Het vervolg van dit kampioenschap vindt op de komende zaterdagen 9 november en 30 november (elk drie ronden ) plaats in Rotterdam. Voor wie zelf even wil (mee) kijken naar de (tussen)stand e.d. zie: https://knsb.netstand.nl/scores/index/19.

wachtwoord vergeten?