home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

In Memoriam Frits Meulenbeld

zaterdag 14 januari 2017
Op zaterdag 7 januari is ons oud-lid Frits Meulenbeld overleden. Hij is 97 geworden. Hij werd in 1985 lid van SMB.

Als lid van de schaakvereniging SMB ken ik Frits al vele jaren als een beminnelijke en vriendelijke man, een sieraad voor onze vereniging. Hij heeft tot zeer lang zeer sterk gespeeld. Mijn laatste partij tegen hem was in januari 2014. Ook toen speelde hij nog een erg goede partij. Ongelukkigerwijs beging hij toen een blunder en verloor daardoor de partij. Dat was niet zijn gewoonte. Hij zei dat hij de laatste tijd meer fouten beging die hij vroeger niet gemaakt zou hebben. Dat ging hem aan het hart en ik denk dat hij toen al bezig was om afscheid te nemen van het schaakspel.

We filosofeerden ook een keer over het toeval in het leven. Hoe sommige mensen denken dat ze alles in de hand hebben, maar dat het toeval toch een grote rol speelt. Zo vertelde hij mij de volgende anekdote die zich in de oorlog afspeelde. Hij zat in de trein om zich ergens te melden voor werk in Duitsland, toen een medereiziger hem er op wees dat hij naar Den Haag zou moeten gaan. Dat hij daar in verband met zijn werk in de textielsector een onmisbaarheidsverklaring zou kunnen krijgen, bij een ministerie of iets dergelijks, dat weet ik niet goed meer, om niet op transport naar Duitsland te hoeven. Zo, zei hij, als ik die man in de trein niet was tegengekomen, had het allemaal heel anders in mijn leven kunnen gaan. Die man heeft me eigenlijk gered.

Ik zal nog regelmatig aan hem denken in goede herinnering en ik weet dat ik dit namens vele SMB-ers kan zeggen.

Henny Goverde

We hebben op onze clubavond van 17 januari stil gestaan bij het overlijden van de schaker Frits Meulenbeld en een minuut stilte betracht.

Frits was een creatieve, avontuurlijke speler, iemand die het onorthodoxe spel niet schuwde en hiermee natuurlijk ook wel eens tegen de lamp liep. Vaak vanuit het niets wist hij plotsklaps een gevaarlijk initiatief te ontwikkelen. Mij bekroop vaak genoeg het idee dat hij dat met opzet deed om de partij niet in een remise te laten verzanden, zich wel bewust van de risico's van zijn eigen positie.

Zijn sterkste tijd beleefde Frits toen er nog geen sterke schaakcomputers waren die zulke zetten nu tot achter de komma wegen en verwerpen als niet de sterkste voortzetting. Achter het bord bleek Frits voor zijn tegenstanders dikwijls gewoonweg de moeilijkste zet te hebben gespeeld.

Het was altijd een genoegen tegen meneer Meulenbeld – zoals je toch geneigd was hem te noemen - te spelen, vanwege zijn vriendelijke en ook wel voorname houding. Hij kon zo mooi beminnelijk naar je knikken, als hij je opmerkte als de beoogde tegenstander.

Frits was een schaker uit een andere tijd die hij met zijn stijl als mens en schaker wist over te brengen op zijn clubgenoten. We prijzen ons gelukkig dat hij het grootste deel van zijn schakersleven bij SMB heeft doorgebracht. Dat zijn bravoure op het bord moge voortleven.

Huub Jansen


wachtwoord vergeten?