home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Nu in de gevarenzone

zaterdag 10 maart 2018
8 maart speelde SMB 5 de 5e ronde OSBO-competitie en wel een uitwedstrijd tegen SV Ede 3. Invalster bij ons team was Uta Janssens-Fens. Henk Brouwer was verhinderd. Voor Uta was het een vuurdoop, ze speelde nog nooit mee in een teamwedstrijd en vond het erg spannend om mee te kunnen doen. Samenstelling van SMB 5 nu: Jan Aalbers op bord 1, Peter Groenewald op 2, Frans Drummen op 3, Paul van Deemen op 4, Marinus Mulders op 5 en Uta op 6. Van te voren had ik een verwachting dat we redelijk gelijkwaardig waren aan het team van Ede. De ratingcijfers als teamtotaal ontliepen elkaar niet zoveel. Deze verwachting werd helaas echter niet waargemaakt.


Peter kwam al vrij snel in een mataanval terecht. Hij vertelde dat hij door een ongelukkige ruil erg in de verdrukking kwam. Bij de 14e zet, vrij vroeg al, begon een mataanval met dame en loper op h7 gericht. Om mat te voorkomen moest hij stuk na stuk inleveren en de materiaalachterstand was na een tijdje zo groot dat het verlies van zijn partij tegen de klok van half tien bij de 31e zet een feit was. Peter vond dat hij een sterke tegenstander tegenover zich had gehad en dat hijzelf beroerd gespeeld had.

Een schrale troost voor hem, op de andere borden was SMB ook niet sterk in beeld. Paul kwam gedrukt te staan en worstelde eveneens snel met materiaalachterstand. Vrij snel daarna moest ook hij zijn koning omleggen. Ik heb zijn partij niet echt gevolgd en toen ik aan het eind van de avond Paul ernaar vroeg zei hij zoiets van: "Ik wil het gauw vergeten." Dus dat laten we maar zo.

Uta kwam weliswaar aardig uit de opening maar kwam door een ongelukkige afruilsituatie plots een loper achter te staan. Zij wist nog knap terug te komen in het spel en deed een remisevoorstel. Haar tegenstander wilde in principe accepteren maar zijn teamleider drong aan op doorspelen omdat het nog te vroeg was om het eindresultaat qua teamscore goed te kunnen beoordelen. Dat bleek voor Ede een goede afweging te zijn geweest want in het vervolg van de partij redde Uta het helaas niet. Compliment voor haar inzet en wedstrijdmentaliteit, ze kan terugkijken op een spannende partij waar ze zeker kansen heeft gehad.

Ook op de andere 3 resterende borden stonden we niet echt goed. Ik schatte in, tegen de klok van 22.00 uur, dat we blij mochten zijn met 3x remise, hetgeen betekende dat we hoe dan ook geen matchpunten mee terug naar huis konden nemen. Jan en Marinus scoorden ook dit ingeschatte halve punt.

Allereerst Marinus. Hierbij zijn terugblik op zijn partij: "In het begin ging het gelijk op. In het begin van het middenspel kreeg mijn tegenstander een sterk paard op d4 waar hij kon dreigen met verschillende vorken. Ik ging ook in de tegenaanval waardoor ik weliswaar een pion verloor maar er lucht en ruimte in mijn stelling voor terug kreeg. Met wat afruilen wist ik dame en toren op de achterste lijn te bezetten. Mijn tegenstander ruilde toen de torens. Toen die van het bord waren bleken er voor ons beiden geen aanknopingspunten meer voor verdere acties en werd er tot remise besloten."

Dan Jans verhaal: "Als vanouds kwam ik (rating 1493) aan bord 1 - met wit deze keer Italiaans - niet echt goed uit de opening tegen Jan Hartsuiker (1596). De tegenstander verzuimde een pion te winnen. Waarop ik een paard ruilde tegen een loper; daarmee bezorgde ik de tegenstander een dubbelpion maar ook een open f-lijn. Zelf kreeg ik hiermee voorlopig 'de goede loper', maar daarmee kon ik weinig uitrichten. Ik bleef minder staan. De tegenstander kwam in het vervolg niet direct door mijn stelling en moest ook zorgvuldig spelen in het verloop van de partij, waarin tegengesteld werd gerokeerd (Jan kort). Ik zocht dan ook mijn tegenspel op de damevleugel. Dat alles kostte de tegenstander veel bedenktijd. Toen - bij de stand van 3½- ½ voor Ede, en daarmee de teamwedstrijd al gespeeld was - ik mijn tegenstander remise aanbood, nam die dit aanbod - vooral gelet op de stand van zijn klok - aan."

Tot slot mijn verhaal van mijn schaakgebeurtenissen. In een lange partij tegen Mart Pol ging het tot de 23e zet ongeveer gelijk op. Toen liet ik toe dat een vijandelijke toren mijn stelling binnendrong. Het werd nu ongeveer 30 zetten lang "aanvallen" (Mart) en "verdedigen" (Frans). Ik kon lang alles pareren aan dreigingen op de achterste lijnen maar toen ik op de 56e zet een fout, blunder, maakte kwam ik na afruilen van stukken op een achterstand van 2 pionnen te staan. Dat zou misschien nog in een bepaalde stelling te houden zijn, maar in dit geval waren het 2 verbonden vrijpionnen geworden. Die kon ik niet meer tegenhouden. Ik probeerde met dame en paard nog voor eeuwig schaak te gaan maar mijn tegenstander hield de velden goed dicht daarvoor. Bij de 69e zet gaf ik op omdat pionpromotie niet was af te stoppen..

Einduitslag SV Ede3 tegen SMB 5: 5-1. Een flinke dreun die ik, zoals al eerder gezegd, vooraf niet verwacht had. We komen als team nu echt in de gevarenzone terecht, staan met nog 1 wedstrijd te spelen op de ener laatste plaats. Net niet laatste vanwege betere bordpunten. Die laatste wedstrijd moeten we ons beste spel laten zien, moet er toch een keertje voluit uitkomen?

Verslag Frans Drummen


wachtwoord vergeten?