Het allesbeslissende duel SMB 2 – UVS 4 4-4 en nog niks beslist

door Peter van den Berg, donderdag 16 maart 2023
Afgelopen zaterdag speelden we een duel tegen onze sportieve stadsgenoten van UVS. Het werd een enerverende middag met veel spektakel. De vraag wie van de twee degradeert bleef uiteindelijk (nog) onbeantwoord. Jeroen Timmermans zorgde voor de eerste opsteker.

Jeroen Timmermans – Sjeng Rongen
stand na 22... Tc6?
Een redelijk evenwichtige partij tot dit moment Zwart vervolgt met een vreemde zet. Hierdoor zit er wellicht een succesvolle penning in de stelling na 23.Db2. Deze dreiging is te verijdelen, maar twee opeenvolgende fouten doen Zwart de das om. Eerst vlucht de koning naar het verkeerde veld 23... Kf8 (Kf7 is hier wel juist). En na 24.f4 gaat het zwarte paard in de aanval via 24... Pg4, waar Pf7 de veel betere optie is. Nu h8 ongedekt blijft, dringt Jeroens dame daar met schaak de stelling binnen. Vier schaakjes en twee gewonnen pionnen later geeft Zwart in een hopeloze stelling op en is het eerste punt voor SMB een feit. Dit goede nieuws werd vervolgd door een snel verlies van ondergetekende.


Bram Knoop – Peter van den Berg
stand na 20.Ph5!
Al vroeg in de partij zorgde een positionele blunder van Zwart voor een erg prettige witstelling. In het vervolg deed Wit rustige maar goede zetten. Materieel staat het nog gelijk maar dat is ook het enige goede nieuws. Met de laatste zet dreigt wit met g3 stukwinst. Verder dreigt het fraaie Pxf6! Lang heb ik deze stelling bekeken maar zag steeds meer beroerde varianten. De enige verstandige zet was dan ook opgeven.


Vervolgens weer een plus doordat Allerd zijn partij tegen Mulan Soerjadi won. Als Allerd geen fouten maakt is hij ineens een erg sterke speler. Jan Kersten speelde een spannend potje tegen Omar Said. Ik was kennelijk te optimistisch hierover want Jan werd uiteindelijk keurig van het bord geschoven. Weer gelijk dus.

Lucas de Jong kreeg al vrij snel na de opening tegen Michiel Koenis een weliswaar rommelige maar voordelige stelling. In het vervolg koos zijn tegenstander volop de aanval. Daar reageerde Lucas wat twijfelachtig op. Zijn tegenstander ging door en helaas verloor Lucas de grip en de partij alsnog.

De partij van Jaap van Gelderen tegen Moya Koster zag er voor ons bedenkelijk uit. Twee pionnen achter in het eindspel en Jaap dacht al aan opgeven. Maar ja belangen. Vervolgens blunderde zijn tegenstandster een stuk weg waardoor de kansen keerden. Een paardoffer van Jaap bleek toch dubieus te zijn, maar gelukkig werd dat niet aangenomen. Na vele spannende momenten stond Jaap gewonnen. 3-3!

Guus Alberts was tegen Luc Jaspar slecht uit de opening gekomen. Dit resulteerde in stukverlies met wat vage tegenkansen. Guus ging er nog eens goed voor zitten en staan. De vraag was of zijn tegenstander het af kon maken. Na heel veel zetten slaagde die daar nog in.

Nu aan Luc Sol de taak om met winst een gelijkspel voor het team binnen te behalen. Luc stond lange beter tegen Tymen Bijkerk maar was het genoeg voor winst. Na een flinke afruil kwam Luc in het eindspel koning toren pion tegen koning toren terecht. Tijdens onze laatste training hadden we dit type stellingen al gehad dus Luc moest weten hoe een bruggetje te bouwen. Maar de spanning doet ook wat natuurlijk. Uiteindelijk lukte het Luc dit te winnen waarna grote opluchting.

Einde van een zeer opwindende schaakmiddag. Wat hadden we beter kunnen doen? Ik weet het niet. Misschien hadden we de Heilige Theresia van Avilla (schutsheilige van het schaakspel) moeten aanroepen. Maar het gerucht gaat dat dit alleen voor Spanjaarden geld. Er is nog niks beslist!