Nieuwe ratings

maandag 4 maart 2024
Velen zullen het al gemerkt hebben: hun KNBS-rating is enorm gestegen. In navolging van de Fide heeft de KNSB besloten om alle ratings tot 2000 te verhogen volgens deze formule: nieuwe rating = 0,6 * huidige rating + 800

Wat houdt dit in? Iemand die een rating had van 1000, heeft nu een rating van 1400. En iemand die een rating had van 1500, heeft nu een rating van 1700. Voor iemand met een rating van 2000 of meer verandert er niets.

Natuurlijk kan SMB voor de interne rating niet achterblijven. Voor de komende ratinglijst zullen wij de ratings op dezelfde manier verhogen. Er is echter een maar: de interne ratings worden berekend door het Systeem Keizer en daar kan ik alleen ratings opgeven aan het begin van het seizoen. Het programma berekend vervolgens de ratings aan de hand van de ingevoerde partijen.

Het gevolg? Als je alleen meedoet aan de Keizercompetitie, is er niets aan de hand. De ratings worden berekend aan de hand van partijen die je hebt gespeeld tegen andere schakers die ook een hogere startrating hebben gekregen.

Echter heb je veel interne en externe partijen gespeeld, dan kan het zijn dat jouw nieuwe rating lager is dan je zou verwachten. Toen ik deze partijen invoerde, heb ik daarvoor de oude (lagere) ratings van de tegenstanders opgegeven. Je hebt daardoor minder punten gewonnen bij een winstpartij en meer punten verloren bij een verliespartij.

Kortom, iedereen heeft ratingpunten gewonnen. Sommigen wat meer dan anderen. Maar iedereen zal erop vooruit gaan zonder dat je daarvoor iets hebt hoeven doen. En dat is toch goed nieuws?