SMB AB2: speeldag 2

zaterdag 17 november 2007
Na de voortvarende start in Arnhem, moesten we ons een week later echt bewijzen. Konden we teams als De Schaakmaat en De Toren aan? Sal had plaatsgemaakt voor Rijk Mercuur, die bij de SMB-jeugd in de hoogste groep speelt. Deze week bleek het regelen van een chauffeur nog moeilijker dan de eerste keer, maar daarover verderop meer.

Zouden we op tijd komen? Om tien voor 1 liepen we Cliff, onze 4de bordspeler, op de Markt in Zutphen tegen het lijft, en opeens zag Paul (vader van Jelle) het steegje dat we hebben moesten. Jas ophangen, achter bord gaan zitten, schaken.

Ronde 4: De Toren AB2.
In Arnhem had dit team net als wij 6 matchpunten meegenomen, en zo wisten we al dat dit onze eerste tegenstander zou worden van vandaag. Hoewel Rijk een kwartier op zijn tegenstander moest wachten, stonden de klokken gelijk na zo’n 10 minuten spelen. Helaas was ik toen al op schaakles getrakteerd. Gratis. Cliff bleek ook niet opgewassen tegen Mees van Osch, het jonge Torenventje dat altijd stoïcijns voor zich uitkijkt, maar nog nooit in zijn leven een fout gemaakt heeft. Je zou haast Johan Cruijff kunnen aanhalen: van Mees van Osch kun je niet winnen, je kunt er alleen van verliezen. Toen Rijk ook de handdoek in de ring geworpen had, was het gebeurd. Jelle pakte nog een halfje in een eindspel met ongelijke lopers, maar als De Toren bleef winnen konden we de eerste plek wel vergeten.

Ronde 5: De Schaakmaat AB2.
Waar waren Cliff en Rijk? Ze kwamen met een broodje viandel terug van markt. De Zutphense markt onderscheidt zich echter van de rest van Nederland wat betreft broodjes viandel: deze waren koud. Tijd voor de 5de ronde: net als wij had De Schaakmaat AB2 6 matchpunten. Cliff moest tegen Daan Pronk, die vorige week nog op bord 1 in het 3de team van Jelle verloor. Tegen Cliff zat er zeker meer in, maar gelukkig zag hij mat achter de paaltjes over het hoofd. Rijk speelde een mooie partij, en oefende veel druk uit met pionnen. Mijn tegenstandster besloot toen de partij open te breken en te gokken op een vrijpion. Ze sloeg hier met de toren op f5:

Uiteindelijk bleek het niet te werken, en met de zwarte toren op f1 wist ze ook geen eeuwig schaak meer af te dwingen. Jelle won na een blunder van zijn tegenstander, en zo wonnen we eindelijk eens met 4-0.

Ronde 6: Veenendaal AB2
Veenendaal, weer een directe bedreiging voor onze 2de plaats. De Toren won alles vandaag, dus de koppositie zat (zit) er niet in voor ons. Binnen 20 minuten bood mijn tegenstander, een Veenendaalse variant van Balder, remise aan. Links en rechts van mij kijkend, met overal een lichte voorsprong voor een SMB speler, besloot ik geen risico te nemen en een tactisch halfje te accepteren. Zelfs Jelle was het hiermee eens. Cliff zorgde voor een paar benauwde blikken (van mij althans) door zijn tegenstander gewoon te laten promoveren, maar hij bleek uitgerekend te hebben dat hij de dames kon ruilen om alsnog met een vrijpion te winnen. Rijk gaf mat volgens een typische stappenboekjevariant. Met de toren een pion slaan, je kent ze wel, waarna mat onafwendbaar is. Jelle zou later over zijn partij zeggen: “Ik had echt een engeltje op mijn schouder vandaag. Ik kon gewoon niet omgaan met vrijpionnen.” Maar zijn tegenstander kon ook niet omgaan met de vrijpionnen van Jelle, en gaf na een dameruil op: 3½-½. Zo staan we stevig op de 2de plaats, misschien een positie die recht geeft op promotie?

Cliff was al voor het einde weg, hij moest naar… o nee dat zouden we niet vertellen. Maar voor één zak chocoladekruidnoten kunt u een hint kopen. Jelle, Rijk en ik hebben vervolgens heel Zutphen gezien. Mijn broer kon ons pas om 6 uur ophalen, maar om 5 uur werden we al naar buiten gegooid bij het schaken. En dat was niet het enige wat dichtging om 5 uur in Zutphen… Ik heb nog nooit zo’n dode stad gezien als Zutphen. Zelfs de Bakker Bart sloot om 5 uur. Alleen een gids, die uitvoerig beschreef hoe ooit een wijnhandelaar gestrand was in Zutphen, leek de mensen nog te boeien. Ons niet. Wij werden om 6 uur bij het station opgepikt. Over 3 weken is in Ede de laatste speeldag, waar we ongetwijfeld nog spelen tegen thuisploeg De Cirkel en het 4de team van De Schaakmaat.

Individuele uitslagen:
Jelle – Richard Rieksen (1684) ½-½
Jelle – Erwin Huzen (1570) 1-0
Jaap-Hille van Beelen (1287) – Jelle 0-1

Koen Rieksen (1639) – Robin 1-0
Marion Severijnen (1447) – Robin 0-1
Robin – Job Blankestijn (1229) ½-½

Rijk – Maurice van Eijk (1496) 0-1
Rijk – Diderick Holtland (1558) 1-0
Gerald de Man (1252) – Rijk 0-1

Mees van Osch (1602) – Cliff 1-0
Daan Klomp (1281) – Cliff 0-1
Cliff – Ivo Scheepmaker (1366) 1-0

Robin