Wiskundetoernooi en schaken gaan goed samen

vrijdag 21 september 2012
Op de wiskundefaculteit van de Radboud Universiteit vond vrijdag 21 september in het Huygensgebouw een wiskundetoernooi plaats voor scholieren. Scholieren van middelbare scholen uit het hele land (ongeveer 500) traden met elkaar en in teams in het krijt om wiskundeproblemen op te lossen. Er kon ook geschaakt worden. Niet om een beker te winnen maar puur als ontspanning tijdens de lunchpauze

De organisatie had SMB gevraagd om in deze pauze enkele tafels in te richten met schaakspullen. Inschatting was dat de scholieren dit wel leuk zouden vinden en zich dan ook geen moment hoefden te vervelen. Als extra attractie kon men tegen Maarten Solleveld (grootmeester) vluggertjes spelen.

Gerard Eickmans en ikzelf hadden het snel ingericht en enig promotiemateriaal van SMB neergelegd en opgehangen. In het begin moest het even op gang komen, maar allengs werd het drukker en drukker. Schaken doet schaken. Steeds meer scholieren schoven aan. We kwamen aan het eind zelfs tafels en stoelen te kort om iedereen aan bod te laten komen die wilde spelen. Maarten Solleveld had een grote kring om zich heen en er werden her en der bloedspannende partijtjes afgewerkt.

Enkele jeugdspelers van SMB waren ook aanwezig. Lucas de Jong omdat hij het leuk vond om tegen een grootmeester aan te treden en partijtjes tegen de scholieren te spelen, Jeroen Winkel en Matthijs Vernooij omdat zij zelf in teamverband met hun school ook meededen aan dit wiskundetoernooi. (Ze stonden eerste aan het eind van de ochtend, hulde.)

Jan Aalbers, die in het Huygensgebouw werkt, kwam ook langs en tussen de bedrijven door even mee schaken. Al met al, er was een leuke ontspannen, plezierige sfeer en de broodjes en warme hap tussendoor vielen goed in de smaak. Een foto-impressie ter illustratie.

Frans Drummen