home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

Bezoeker bij SMB 1- Voerendaal 3

donderdag 11 oktober 2012
Afgelopen zaterdag 6 oktober speelde SMB 1 zijn tweede wedstrijd in de KNSB competitie (3e klasse). Onze voorzitter Huub Jansen had opgeroepen om er een kijkje te nemen en ik was ook wel benieuwd hoe het zou uitpakken qua resultaat. Dus ik ging er op bezoek. Er werd gespeeld bij de UVS locatie omdat onze locatie van 't Hert niet beschikbaar was die zaterdag. Ik kwam tegen 15.00 uur in de speelzaal.

Toen stond het al 0-1. Fred van den Berg had in de opening een toren verloren en kon daarna gelijk opgeven. Jammer. Na een rondgang langs de borden en enige consultatie van Hans Eshuis, die ook als toeschouwer ter plaatse was, kon geconstateerd worden dat alles nog mogelijk was. Een echte vette winstpartij voor SMB lag echter, zo op het eerste gezicht, niet voor het oprapen. Tegen 15.30 uur vielen er twee remises te noteren, en wel van Bram Rijkschroeff en Jacques Ottenheijm. De partijen van Peter Schut, Dennis Jaheruddin en Christ Versteegen gingen gelijk op. Paul Waenink stond een pion voor. Jelle van Deemen stond een stuk achter met compensatie van 2 pionnen. Ik ging even koffie drinken aan de bar. Toen ik na een half uur terug kwam zag ik dat Dennis zijn koning plots in een klemsituatie was terecht gekomen en hij moest zijn dame geven om mat te voorkomen. Hij gaf toen terecht op. Ook Peter Schut kon het evenwicht in de partij niet vasthouden, hij werd overvallen door een toren op de achterste lijn en moest ook capituleren. Tegenover deze mineur stond wel een mooie aanvalscombinatie van Paul Waenink, waardoor hij na enige tijd het eerste volle punt in zijn partij voor SMB kon binnenhalen. Hulde.


Bleven nog twee spelers aan tafel, te weten Jelle en Christ. Het nakende verlies en de materiaalachterstand van Jelle werd steeds duidelijker, dapper hoe hij desalniettemin taai doorging. Het spannendste van de hele middag vond ik de slotminuten van de partij van Christ. Er werd in rap tempo gespeeld, allerlei (waarschijnlijke) winstcombinaties voor beide partijen vlogen over het bord. Het kon alle kanten op. Christ had weliswaar duidelijk het initiatief naar zich toegetrokken maar zijn tegenstander had ook druk via ver opgedrongen pionnen. Deze laatste druk werd plots acuut en hij kon Chris ineens mat zetten. De tegenstander uit Voerendaal zei meteen na afloop met een mooie Limburgse tongval (zachte g): "Gruwelijk geluk gehad."

Ik ging naar huis. Jelle streed nog door. Buiten kwam ik onze voorzitter tegen die net zijn fiets aan een paal vastzette. "En? Hoe staat het?" vroeg hij verwachtingsvol. Met enige schroom gaf ik de stand. Deze verraste hem duidelijk, hij dacht dat een en ander pas na de tijdscontrole zou losbarsten. Na enige troostende woorden van mijn kant (een gelijk spel had er in gezeten, de competitie is nog jong, het kan verkeren, etc.) fietste ik terug naar huis. Ik had een leuke middag gehad. Dit ondanks het SMB-verlies. De wedstrijdsfeer en de individuele partijen waren erg leuk en so wie so spannend om te volgen. Ik hoop wel dat er nog wat analyses komen van sommige van de partijen.

Vriendelijke groet,
Frans Drummen


wachtwoord vergeten?