home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
nieuwsoverzicht 2023
nieuwsoverzicht 2022
nieuwsoverzicht 2021
nieuwsoverzicht 2020
nieuwsoverzicht 2019
nieuwsoverzicht 2018
nieuwsoverzicht 2017
nieuwsoverzicht 2016
nieuwsoverzicht 2015
nieuwsoverzicht 2014
nieuwsoverzicht 2013
nieuwsoverzicht 2012
nieuwsoverzicht 2011
nieuwsoverzicht 2010
nieuwsoverzicht 2009
nieuwsoverzicht 2008
nieuwsoverzicht 2007
nieuwsoverzicht 2006
nieuwsoverzicht 2005
nieuwsoverzicht 2004
nieuwsoverzicht 2003
nieuwsoverzicht 2002
nieuwsoverzicht 2001
nieuwsoverzicht 2000

SMB 4 redt het niet, titel verspeeld

zaterdag 18 april 2015
Donderdag 16 april vond de slotronde plaats van de OSBO competitie in de groep 3H. Speellocatie in Mook. SMB 4 speelde tegen de andere titelkandidaat UVS 5. We verloren. Met 5-1. Iedere schaker kent het zoet van de overwinning en de bittere smaak van de nederlaag en houdt rekening met het feit dat je van te voren beide smaken op je bordje kunt krijgen. Toch had ik vooraf een inschatting gemaakt dat de beide teams aan het eind van de avond, qua score, dicht bij elkaar zouden uitkomen. Einduitslag 3-3, of 2.5-3.5 maar een nederlaag van 5-1 had ik echt niet verwacht. Extra bitter. Smaakt niet lekker en zeker niet als de verhoopte (en eerlijk gezegd eigenlijk ook verwachte) titel je tussen de vingers wegglipt.


Wat ging er mis? Aan de opstelling kon het niet liggen. Jan Schillings was ziek maar had in Jaap van Gelderen, qua ratingsterkte, zeker een goede vervanger. Jan Kasteel verving mij omdat hij als reservespeler ook goede resultaten had neergezet en ikzelf me graag wilde concentreren op het maken van een verslag en foto's. Om tactische redenen hadden we ook met de teambezetting wat geschoven. Geurt Gijssen op bord 1, Jan Kasteel op 2, Pieter van Groenestijn op 3, Henny Goverde op 4, Jaap van Gelderen op 5 en Peter Groenewald op 6.

De zaal in Mook was prop- en propvol want ook de slotronde van groep 2C vond er plaats. Op zich is het organisatorisch knap om zo'n dubbele slotronde te houden maar de ruimtes in de looproute waren daardoor wel erg smal en lastig om als toeschouwer naar de partijen te kunnen kijken. Druk, druk, druk. Je trof veel oude schaakbekenden, altijd gezellig maar de speelzaal leek gaandeweg de avond steeds kleiner te worden.

Wim Dentz (non-playing captain) en ondergetekende hadden "een vrije avond" en supportersrol en ik moet zeggen dat zo'n rol af en toe toch wel lekker is als je tientallen mannen achter de borden ziet zwoegen, zuchten en piekeren en jezelf relaxt een partijtje in het bargedeelte kunt spelen en vluggeren met andere supporters van teams.
Maar we kwamen natuurlijk voor de titel. Hoe verliepen de aspiratie hiertoe in de partijen?

Rond de klok van 21.30 uur begon er enige tekening in de partijstellingen te komen. Geurt Gijsssen stond prima, Peter Groenewald echt onder druk en de andere partijen grofweg gelijkwaardig. Rond 22.00 uur verslechterde het beeld voor SMB. Peter stond 2 pionnen achter en eigenlijk helemaal klem op het bord, Jan Kasteel een pion achter, Jaap en Henny lastige stellingen. Alleen Pieter stond heel gedegen.

22.40 uur. Peter moest opgeven. Hij vertelde het volgende over zijn partij tegen Bert Jan Boer. "Mijn opening was nog redelijk, maar al spoedig wist mijn tegenstander druk op de ketel te zetten, eerst met dame en loper en na dameruil met torens en pionnen. Ik kwam al gauw een pion achter te staan en mijn koningsstelling lag open door de dameruil op f6 (gedwongen). Ik probeerde op alle mogelijke manieren nog tegenspel te krijgen, maar tevergeefs. Uiteindelijk slaagde mijn tegenstander met een combinatie van 2 torens en een paard mijn koning in een hoek te drijven. Toen hij via een paardvork een toren wist te bemachtigen (ik stond toen al 3 pionnen achter) gaf ik op. Geen ongeslagen status dus voor mij in de externe competitie, al is 5.5 uit 7 natuurlijk geen slechte score." Natuurlijk een prima score van Peter. Daar is niks op af te dingen.

De partij van Jan Kasteel tegen Marcel Verstappen begon ook voor SMB weg te glijden. Jan kwam in tijdnood, een pion achter en werd langzaam maar zeker weggedrukt in de partij. Ik heb niet alle details in de partij kunnen volgen maar je zag op een gegeven moment aankomen dat Jan het heel moeilijk had. Bij Jan hadden we desondanks nog wel hoop, omdat hij wel vaker mindere stellingen weet om te draaien. Jan hield het echter niet, hij moest opgeven in acute tijdnood.

Vlak daarna konden we het derde verliespunt incasseren. Henny verloor. Bij Henny leek de opening op zich wel een succes, maar in het vroege middenspel kon hij het juiste plan, mede door ruimtegebrek, niet vinden, dat koste veel tijd en dat werd later fataal. In een nog redelijk gelijkstaande stand tegen Wim de Jong liet hij een stuk instaan. Toen was de partij gelijk uit.

Iedereen bij SMB moest nu winnen om alsnog de titel te kunnen grijpen (gelijke stand was voldoende voor de titel). Niet dus. Jaap van Gelderen die de hele avond in zijn partij positioneel onder druk stond en lang adequaat had verdedigd moest ook opgeven. Ik heb Jaap niet mee gesproken om te horen waar het nu precies misging in zijn partij maar ik geloof dat het misfortuin begon met een dubbelpion op zijn c-lijn en dat hij te weinig eigen initiatief in de stelling kon vlechten. Jaap kwam eigenlijk niet goed uit de opening, maar vocht - weliswaar tevergeefs - zeer bewonderenswaardig terug. Je kunt ook zeggen dat zijn tegenstander Thei van Laanen die avond gewoon net even de betere was. 4-0 . Deze score bracht de titel bij UVS5.

Ik weet niet of de schaakspirit nu, door dit bekend geworden resultaat, bij Geurt op bord 1 tot een mentale dreun leidde. Geurt had de hele avond een prima stelling op het bord en zijn tegenstander Wim Heuvelmans (die mompelde en binnensmonds vloekte omdat hij in de opening een blunder had gemaakt) gaf mijns inziens na 10 zetten al geen cent meer voor zijn stelling. Geurt had ik vooraf als een "zeker punt" voor SMB gerekend omdat hij toch wel 200, 300 ratingpunten meer heeft als Wim. Geurt speelde voor zover ik heb kunnen volgen ook een prima partij, stond huizenhoog gewonnen maar gaf de partij in een pionnenspel in één zet weg. Heel jammer en dat was toch wel slikken.

Pieter won als enige van SMB. Speelde zoals steeds geconcentreerd en zorgvuldig. Ik geef hierbij zijn commentaar op de gespeelde partij: "Aan bord 3 trof ik met wit de ook ongeslagen Ruud van Roosmalen. De opening koste mij erg veel tijd omdat ik een zijvariant koos die ik niet veel op het bord krijg. De fikse tijdsinvestering leverde een minimaal voordeeltje op. Mijn tegenstander speelde vervolgens heel erg op ruil, maar liet positioneel ondanks lang nadenken de nodige steken vallen. Hieraan ging hij
uiteindelijk ten onder, hoewel de materiaalverhouding (beide twee torens een paard en 6 pionnen) lang in evenwicht bleef. Het verschil in de activiteit van het witte paard op e5, ten opzichte van zijn tegenhanger op d8 bracht in combinatie met het bezit van de f-lijn de beslissing. Zwart bood nog in verloren stand remise aan, maar ook dat hielp niet. Helaas leverde mijn punt niets meer op. De wedstrijd was al verloren."

Pieter was met zijn eindscore van 6.5 uit 7 partijen beste scoorder in de competitie 3H. Proficiat. Heel goed. Tot slot: UVS 5 gefeliciteerd met het kampioenschap. We zijn die avond op waarde geklopt. Jammer, maar het is niet anders. Ooit komt die titel...

Frans Drummen


wachtwoord vergeten?