home nieuws agenda interne competitie jeugd interactief over smb contact
video
geschiedenis
clubkampioenen
clubkampioenen jeugd
ere-leden
lidmaatschap
prijzen en bekers
privacy statement

Geschiedenis

In 1803 wordt in Nederland de eerste schaakvereniging opgericht, genaamd het Haagse Schaakgenootschap. In Nijmegen kan men pas sinds de jaren 40 van de 19e eeuw spreken van enige schaakactiviteit. In sociëteit De Harmonie wordt in die periode regelmatig geschaakt. Wanneer de gepensioneerde generaal Jan Hulst in het voorjaar van 1848 lidt wordt van deze sociëteit, neemt hij samen met stedelijk heel- en vroedmeester Francois Spoeltjes het initiatief tot de oprichting van een schaakclub, genaamd Strijdt Met Beleid. De herkomst van de naam is helaas onbekend.

jubileumfoto 100 jaar SMB
Al snel na de oprichting op 10 december 1848 blijkt dat heel wat inwoners van Nijmegen het schaken een warm hart toedragen. Het ledenaantal groeit snel uit tot dertig à veertig schakers, die bijna uitsluitend uit de betere klassen komen. Een uitzondering binnen het elitaire gezelschap is de kantoorklerk Bodding, een zeer enthousiast en begenadigd schaker. Vooral in het schaaktijdschrift Sissa laat hij zich gelden met talrijke publicatie van door hem en anderen gecomponeerde schaakproblemen.

Op zaterdag 25 april 1998 organiseert SMB ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan de eindronde van de landelijke competitie. Niet minder dan 1200 schakers uit het hele land spelen in het Triavium hun laatste partij van het seizoen. Verder wordt er dat jaar een rapidtoernooi georganiseerd, gewonnen door Dimitri Reinderman, en was er op zaterdag 28 november een massasimultaan met oud SMB-ers GM Friso Nijboer, GM Loek van Wely en IM Johan van Mil. De titelhouders spelen aan 99 borden en verliezen 11 keer. Verder moeten ze 14 remises toestaan.

Sinds 2002 organiseert SMB elk voorjaar het Waalkadetoernooi voor viertallen waar de schakers op de terrassen in het centrum van Nijmegen hun partijen spelen. En sinds 2009 is er het Open Nijmeegs Kampioenschap. Al met al is Strijdt Met Beleid al meer dan 170 jaar het middelpunt van schakend Nijmegen.


wachtwoord vergeten?